BeogradLazarevacVesti

Danas obeležavamo Svetski dan dobrote

Reči zahvalnosti, osmesi i dobra dela – to je sve tako jednostavno i važno – podseća nas Dan dobrote koji se obeležava 13. novembra. Danas je dan da nekome poklonite cvet, širok osmeh, zagrljaj i zajedno proslavite jedan od najvažnijih datuma u godini.

Svetski pokret za dobrotu je 1998. godine prvi put obeležio ovaj datum, a od tada se on proslavlja širom sveta. Ovaj značajan datum nije odmah osvojio planetu, već to čini postepeno – najpre je obeležen u Japanu, zatim u Kanadi, Australiji, Nigeriji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zatimu Singapuru, Italiji, Indiji itd. Polako, ali sigurno, razmevanje značaja dobrote širi se svetom.

Osnovna svrha održavanja brojnih akcija u čast dobroti jeste shvatanje da je neophodno da pogledamo izvan i dalje od sebe, daleko od granica svojih zemalja i zaključivanje da smo svi, zapravo, građani sveta.

Dobri budite pre svega prema sebi. Praštajte sebi svoje greške, prihvatajte svoje mane, pokušajte da budete dobri prema svojim osećanjima. Najverodostojnija ekspresija dobrote je – davanje. Zato dajte drugima – osmeh, novac, dobar savet, dobru knjigu, preporučite dobru muziku. Budite dobri prema svojoj zemlji. Poštujte je i cenite. Dobri prema roditeljima, sestri, bratu, prijateljima. Najteže je biti dobar prema neznancu – proscu na ulici, dekici u autobusu, bakici u supermaketu. Dobrota će vas učiniti boljim čovekom i na kraju života navesti vas na zaključak da niste živeli uzalud i da vam je život ipak bio ispunjen smislom koji mu je vaša dobrota dala.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA