BeogradLazarevacVesti

Danas se obeležava Međunarodni dan medicinskih sestara

Međunarodni dan medicinskih sestara 12. maj obeležava se širom sveta, na godišnjicu rođenja Florens Najtingejl britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Svake godine Međunarodno veće sestara (ICN) preporuči temu koju će medicinske sestre širom sveta istraživati tokom godine. Ovogodišnja tema definisana je pod sloganom „Medicinske sestre: Glas koji vodi“.

Investicije u sestrinsku profesiju uz poštovanje ljudskih prava, osiguraće bolje globalno zdravlje. Briga za zdravlje je kontinuirana od rođenja do smrti, od nezaraznih do zaraznih bolesti, mentalnog zdravlja, hroničnih stanja, u bolnici, u porodičnom domu, medicinske sestre pružaju pristupačnu, i celovitu (holističku) negu usmerenu individualno na zdravstveno stanje svake osobe.

Кljučne poruke kampanje fokusirane su na promociju sestrinske profesije kao i borbu za prava medicinskih sestara na bezbedno radno okruženje, pristojne plate i učešće u odlučivanju. Deleći znanje i iskustva medicinske sestre unapređuju profesiju, obezbeđuju kvalitetnu edukaciju i podižu nivo kvaliteta zdravstvene nege.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA