Dok je veterana biće Malog Borka

Nekada pitomo mesto Mali Borak, nalazilo se na tromeđi opština Lajkovac, Ub i Lazarevac, smešteno kraj puta koji je nasledio prugu kojom je išao čuveni Ćira, samo je jedno u nizu onih koji su zbog proširenja Rudarskog basena “Kolubara” nestali sa svih mapa. A  imao je Borak železničku stanicu, školu, Dom kulture, kafanu, čak osam izvora pitke vode… Imao je i fudbalski teren na kojem je decenijama igrala Tamnava. U tom klubu su stasavale i igrale generacije i generacije igrača.

Mali Borak

Tamnavini rivali uglavnom su bile komšije iz Skobalja, Jabučja, Radljeva, Brgula, Cvetovca, Poljana… sa kojima su igrali na turnirima, koji su u to vreme, bili važniji od bilo kojeg prvenstva. Negde sredinom 90.-tih godina prethodnog veka, klub iz Malog Borka ostvario je istorijski uspeh plasmanom u tadašnju Posavsko-podunavsku zonu.

Kad se selo i definitivno raselilo i klub je prestao da postoji. Pa ipak, ime Malog Borka se ponovo izgovara zahvaljući upravo – fudbalu. Naime, nekadašnji asovi ovog kluba, danas veterani, kada im vreme dozvoli, okupe se i odigraju neku utakmicu sa vršnjacima i tada evociraju uspomene na neka davna, lepa vremena, a često zna i oko da zaiskri, probude se emocije…

Fudbaleri Malog Borka

Bilo je tako nedavno kada su Borčani igrali u Županjcu, pa u Velikim Crljenima, a kažu, planiraju da uskoro odigraju nove duele. Sa ponosom ističu, da ih brojni klubovi zovu u goste.

– Našeg lepog sela nema, ali kroz fudbal čuvamo uspomenu na njega. To je prilika da se okupimo, popričamo, podsetimo se na Mali Borak, na utakmice, na galamu navijača, koju je zamenila buka bagera i ostalih rudarskih mašina – sa setom u očima priča Milan Filipović, jedan od nekadašnjih asova Tamnave.

Nedavno, protiv TEK-a u ekipi su bili: Petronijević, D. Pavlović, Mijatović, Radojević, B. Pavlović, Tomašević, V. Ašković, N. Pavlović, Jovanović, Filipović, Z. Maksimović, Stevanović, Živković, Ž. Maksimović, Ranković. Kad im vreme dozvoli dres obuku i Mitrović, Todorović, Vuković, B. Ašković…

Naravno, uz ekiipu su redovno legendarni trener Bora Kalc Pavlović i nekada sjajni golman Pera Hinić.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA