BeogradLazarevacVesti

Domaćinstvo „Petrović“ iz Paštrića kod Mionice predstavilo Banku gena semena starih sorti, Kuću čaja i Muzej kamena

Turističko domaćinstvo “Petrović“ iz Paštrića kod Mionice predstavilo je u biblioteci “Dimitrije Tucović“ svoju Banku gena semena  starih sorti, Kuću čaja i Muzej kamena. To su zapravo rezultati studioznog naučnog istraživanja o biljnom svetu i prirodi našeg kraja. Program se realizuje u okviru projekta “Hortikulturna biblioteka“.

U selu Paštrić nadomak Mionice nalazi se bajkovito poljoprivredno-turističko gazdinstvo porodice Petrović. Ovo gazdinstvo je poznato ne samo u mioničkom kraju već mnogo šire, jer ga je osnovao naš poznati biolog Predrag Peca Petrović. On je uz veliku podršku svoje porodice, a posebno ćerke Ivane, koja je nedavno doktorirala biologiju, osnivač Muzeja kamena i Kuće čaja, a od nedavno i Banke gena i semena starih sorti. U Kući čaja je zastupljeno 40 vrsta čaja, koje mlada biološkinja Ivana prikuplja od ranog proleća pa sve do kasne jeseni. Lipa, kantarion, kopriva, hajdučka trava i majčina dušica su samo neke od biljaka koje se mogu videti u ovom divnom  prijatnom prostoru. Ivana je formirala i prvu lokalnu banku gena i semena starih sorti voća i povrća na Balkanu.

Ivana Petrović, gazdinstvo "Petrović" Paštrić
Ivana Petrović, gazdinstvo „Petrović“ Paštrić

Muzej kamena je otvoren 2013. godine. U muzeju je predstavljeno više od 300 geoloških eksponata. Osnovna ideja ovog muzeja jeste da se preko različitih izložbenih postavki, kao i organizovanih radionica posetiocima ukaže na neprocenjivo bogatstvo geonasleđa severozapadne Srbije i mnogo šire.

Gazdinstvo Petrović predstavljeno je u lazarevačkoj biblioteci u okviru projekta “Hortikulturne biblioteke“. Cilj ovog programa je unapređenje poslovanja ustanove i kvaliteta usluga koje pružaju.

Brojni Lazarevčani koji su prisustvovali predstavljanju gazdinstva Petrović posvedočili su nam da često i rado posećuju Paštrić ali i da su redovni kupci prirodnih lekovitih čajeva i bilja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

4 thoughts on “Domaćinstvo „Petrović“ iz Paštrića kod Mionice predstavilo Banku gena semena starih sorti, Kuću čaja i Muzej kamena

 • Aleksandar Sarcevic Civijas 1945

  Lepo, prasavite tabak lista hartije ,imate naziv sela i ime poprodice,pa napisite pismo,kao sto smo nekad radili.U ovom slucaju zaboravite „mobilne sibice-kutije,valjda ste jos uvek pismeni.Ne mojte se ljutiti,pre sedamdeset godina pisma su pocinjala“evo dobi malo vremena da vam se javim,svi smo dobro,koje i vama zelimo,Ruza nam se otelila i to se obliznila obadvoje teladi zenski.Jeli se primila sadnica jabuke kolacare sto smo vam dali jesenas“

  Reply
 • Da li mogu dobiti broj mobilnog Ivane Pertović iz Paštrića? Trebaju mi neka semena, pa bih hteo pitati da li imaju. Hvala!

  Reply
  • Ako si nasao broj treba i meni. Zelim semena povrca a kod Ivane su sigurno prava a ne laznjaci. Pozdrav

   Reply
  • Postovana Ivana,
   Imam basticu na placu kraj Dunava u Golupcu…proizvodim za dedu i mene po malo povrca. Vocnjak je na placu od 10a pored kuce (tako kupljena vikendica)…ima raznog voca ali ne radja bas bas…neka stabla su stara i treba ih zameniti…otom potom…kod bake sam jela Bob kao mala pa bih pokusala ovde da zasejem ako dobijem seme. Nadam se da se slaze uz paradajz, luk, spanac, sparglu …to uglavnom sadim po bastici…
   060-3431505 i 012-678478
   12223 Golubac, Dedina 29.

   Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA