BeogradLazarevacVesti

Dragana Marinković jedini volonter iz Srbije na 87. Svetskoj konferenciji bibliotekara u Dablinu

Svetski bibliotečki i informacioni kongres IFLA-e održan je, nakon dve godine pauze zbog pandemije, u Međunarodnom kongresnom centru u Dablinu u Irskoj od 26. do 29. jula. Kongres je okupio preko 2000 učesnika i nekoliko stotina onlajn učesnika iz celog sveta. Oko 200 volontera iz 96 zemalja bilo je uključeno u organizaciju Kongresa a jedini predstavnik iz Srbije bila je Dragana Marinković iz Biblioteke „Dimitrije Tucović“ iz Lazarevca. Ona je ovom prilikom predstavila i digitalni poster lazarevačke Biblioteke koji je u konkurenciji od 174 postera naišao na značajno interesovanje bibliotekara iz drugih zemalja.

Dablin konferencija IFLA-e

Ovogodišnja 87. Svetska konferencija bibliotekara održana je u Dablinu a učešće u istoj uzela je i bibliotekarka Dragana Marinković iz lazarevačke Biblioteke, koja je ove godine bila volonter na ovom stručnom okupljanu. Ona je jedina iz Srbije ušla u uži izbor kandidata za volontere a njen zadatak je bio da bude room assistant, odnosno da pomogne izlagačima i gostima u sali za predavanje učesnika.

Dragana Marinković u Dablinu

Slogan ovogodišnjeg kongresa je bio „Inspiriši (se), angažuj (se), omogući, poveži (se). Pored učešća na kongresu, Dragana Marinković prezentovala je i poster Biblioteke koji je u konkurenciji od 174 postera naišao na značajno iteresovanje drugih bibliotekara. Digitalni vodič je naziv sažetka koji su poslale bibliotekarke Bojana Petković i Dragana Marinković i koji je prihvaćen kao jedan od 174 postera iz celog sveta.

Tokom boravka u Irskoj, naša sugrađanka uspela je da obiđe Dablin, Kork i Glenmajer i da se upozna sa običajima, bogatom kulturom i lepotama ove zemlje.

Dragana u Irskoj

Izuzetno bogat program tokom trajanja Konferencije bio je raspoređen u tri dana a naša sagovornica kaže da je zaista bilo nemoguće prisustvovati svim prezentacijama, radionicama i sastancima koji su bili jako edukativni i korisni. Iz Irske nosi puno lepih uspomena i novih saznanja a naredne godine dobila je poziv da bude volonter na 88. Konferenciji IFLA-e koja će biti održana u Roterdamu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA