BeogradLazarevacVesti

Državna ceremonija povodom 107. godišnjice Kolubarske bitke

Državna ceremonija povodom 107. godišnjice Kolubarske bitke održana je u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu. Program ceremonije organizovali su Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije i Gradska opština Lazarevac. Vence u Spomen kosturnicu i na Spomenik srpskom ratniku položili su predstavnici Vlade, Vojske Srbije, opštine Lazarevac, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i predstavnici diplomatskog kora.

Parastosom u kripti Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu počelo je obeležavanje Državne ceremonije povodom 107. godišnjice Kolubarske bitke u organizaciji Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Srbije i opštine Lazarevac. Vence su potom položile delegacije Vlade Srbije, opštine Lazarevac, udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova i predstavnici diplomatskog kora. Nakon intoniranja himne „Bože pravde“, predsednik Gradske opštine Lazarevac Bojan Stević rekao je u svom obraćanju da smo se okupili da odamo počast srpskom vojniku koji je na današnji dan, pre 107 godina, ponosno umarširao u Beograd, čime je i završena slavna Kolubarska bitka.

Bojan Stević, predsednik opštine Lazarevac
Bojan Stević, predsednik opštine Lazarevac

„U rovovima na prostorima današnjeg Lazarevca, Lajkovca, Ljiga, Valjeva, Mionice, Gornjeg Milanovca, svoje živote za slobodu Srbije dali su svi slojevi tadašnjeg društva. Seljaci, radnici, srpska inteligencija, podmladak jednog naroda. Svi zajedno su se ujedinili oko jednog zajedničkog cilja, a to je sloboda. Tako ujedinjeni i strateški maestralno vođeni od strane oficirskog kadra tadašnje srpske vojske, izvojevali su jednu od najvećih pobeda saveznika u prvoj godini rata. Pored genijalnosti vojvode Živojina Mišića i ogromnog junaštva običnog srpskog naroda, srpskog seljaka, Kolubarsku bitku izdvaja i čin srpskog naroda i države, da nakon bitke, posmrtne ostatke stradalih na obema stranama, pohrani na jedno mesto, ovde u kripti Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija.“

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor istakao je zadovoljstvo što je na ceremoniji bio prisutan veliki broj mladih ljudi. Poručio je da je srpski narod tokom svoje istorije vodio teške i značajne bitke, uvek protiv nadmoćnijeg neprijatelja, ali uvek na pravoj strani.

Ceremonijom polaganja venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca završeno je ovogodišnje obeležavanje Kolubarske bitke, jedne od najslavnijih u istoriji srpske vojske.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA