DS Lazarevac: Odnos ekonomskih i političkih moćnika prema radnicima u Srbiji je neizdrživ

Prvi maj i danas obeležavamo kao dan borbe za osnovna ljudska prava svakog zaposlenog.Za Opštinski odbor Demokratske stranke Lazarevac, Prvi maj je dan borbe za prava radnika na pristojan život i život dostojan čoveka.

Demokratska stranka

U godini za nama, ekonomska kriza izazvana pandemijom, dodatno preti da radničku klasu učini još nesigurnijom, slabijom i siromašnijom , pa je obaveza svakog Demokrate da borbu protiv siromaštva i borbu za dostojanstven rad postavi kao prioritet u svom političkom delovanju.
U Srbiji se iz korena mora promeniti odnos prema radu i radničkoj klasi, prema javnim resursima i prema javnom dobru, a za tu promenu se moramo zalagati i kroz promenu Zakona o radu zajedno sa partnerskim političkim i sindikalnim organizacijama.

Pozivamo radnike i radnice, da u budućnosti imaju jedinstvne zahteve, kao i klasnu solidarnost, da jedni drugima budu najvažniji saveznici, da ne podlegnu podelama koje ih naprednjačka vlast godinama uvlači: na zaposlene u javnom i privatnom sektoru, na više i manje kvalifikovane, na stalno zaposlene i zaposlene na ugovor, na radnike iz proizvodnih i neproizvodnih delatnosti, na politički podobne i nepodobne, na mušku i žensku radnu snagu. Radnike koji žive od svog rada i njihovo suprostavljanje interesima onih koji žive od ekonomske i političke moći, OO DS Lazarevac će uvek iskreno i snažno podržati. Posebno žene koje dobijaju otkaze jer su ostale u drugom stanju, nezakonita premeštanja zaposlenih na lošije plaćena i neadekvatna radna mesta zbog mobinga ili političke nepodobnosti, kao i zaposlene koji su žrtve zbog sindikalnog aktivizma ili otkrivanja korupcije u svojim preduzećima.
Prvi maj je dan pogibije svih onih ljudi koji su se borili da nam radni dan od 24 časa bude podeljen na 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja.
Praznik rada obeležava se Prvog maja, na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme.
Da sledeći 1. maj bude praznik koji će radnici proslaviti slobodno i dostojanstveno.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA