BeogradLazarevacObrazovanjeVestiZanimljivosti

Ekološki mural o superherojima na zidovima škole u Rudovcima

Učenicima osnovne škole u Rudovcima predstavljen je ekološki mural, kao i aplikacija na telefonu putem koje svi zainteresovani mogu da se upoznaju sa pričom o energetskim superherojima i junacima ovog murala. Mural prikazuje da pored uglja, koji je važan deo u stvaranju električne energije, postoje i drugi izvori energije koji su u prirodi a koji mogu da se iskoriste. U oslikavanju murala učestvovali su đaci i učitelji, uz pomoć grafiti umetnika. Na taj način su se oni koji najviše zavise (ali i stradaju), od upotrebe uglja, na kreativan i neposredan način upoznali s kompleksnom tematikom koja direktno utiče na njihov kvalitet života.

U školi u Rudovcima oslikan je zid koji upija prljav vazduh tako što je na njemu nacrtan mural sa takozvanim „energetskim superherojima“. Mural može i da „oživi“ zahvaljujući aplikaciji na mobilnom telefonu a glavni protagonisti ove priće, Ugi, Sunčica i Vetar uče nas o energetskoj tranziciji i šta sve može da se dobije korišćenjem drugih izvora energije. Maša Perović iz Evropske mreže za klimatsku akciju objasnila nam je da je cilj ovog projekta da upoznamo mlađe populacije o važnosti korišćenja obnovljivih izvora energije.

 U Rudovcnima je obojeno 30m2 školskog zida bojom koja upija štetne čestice iz vazduha. Istraživanja pokazuju da jedan kvadratni metar boje ima efekat čišćenja vazduha koliko i jedno drvo, a prilikom posete školi trudimo se da uvek i zasadimo po neko stablo, kaže Maša Perović i na taj način da mališanima pokažemo da brinemo o okolini.

Mural su tokom prethodnog meseca oslikali grafiti umetnici i deca iz škole. Sami kreatori ovog murala kažu da im nije bilo lako da rade na oslikavanju, ali da su uživali u radu sa decom i da imaju potrebu da kroz umetnost govore o jako važnoj temi. Iz Rudovaca je krenula eksploatacija uglja ali i likovna kolonija, pa samim tim je pravo mesto da na ovaj način i skrenemo pažnju javnosti i da o ovom problemu govorimo glasno i jasno, dodaju umetnici koji su radili na oslikavanju murala.

Naša škola se odlučila na realizaciju ovog ekološkog projekta, pre svega kako bi našim učenicima na jedan poseban i jedinstven način, kroz izradu murala, predstavila i upoznala učenike o zdravim vidovima dobijanja energije, kaže Nebojša Delić, direktor OŠ „Rudovci“.

Ideja o muralu i stripu „EnergySuperheroes“ je počela tako što je urađeno istraživanje javnog mnjenja u Lazarevcu na temu postepenog prelaska sa uglja na druge obnovljive energente. Istraživanje je 2021. godine uradila Evropska mreža za klimatsku akciju (CAN Europe), i  svedoči o strahu, neizvesnosti i neverici da je ugalj moguće zameniti nekim drugim izvorima energije. Na osnovu istraživanja je stvoren strip „EnergySuperheroes“ koji objašnjava proces prelaska na nove izvore energije do 2050. godine.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA