BeogradLazarevacVesti

EPS očekuje dobit od 12 milijardi dinara u 2021. godini

Elektroprivreda Srbije prošle godine imala je dobit u poslovanju od 16 milijardi dinara, a za ovu godinu očekuje se oko 12 milijardi dinara dobiti, rekli su predstavnici te kompanije na sednici skupštinskog odbora za energetiku, koja je održana u Kladovu.

Prilikom podnošenja izveštaja Odboru o radu EPS-a u 2020. godini, predstavnici kompanije objasnili su da je prošlogodišnjem rezultatu sa 5-6 milijardi dinara doprinela oscilacija kursa, pre svega dolara, a otpis „ruskog kredita“ dodao je rezultatu još četiri milijarde.

Istaknuto je da bi bez tih pozitivnih uticaja, rezultat EPS u 2020. godini bio 6-7 milijardi dinara.

Prema planu, EPS bi ove godine trebalo da ostvari prihod od 272 milijarde dinara, dok se poslovni rashodi planiraju na 260 milijardi, pa je plan da rezultat bude oko 12 milijardi.

Kolubara-1

Predstavnici EPS-a istakli su da neće biti ugrožena sigurnost snabdevanja električnom energijom i naveli da su tokom prvog kvartala viškovi električne energije prodati u inostranstvo i da je čist neto izvoz u tom periodu bio vredan 74 miliona evra.

Oni su istakli da je plan za 1. kvartal bio da EPS ima pozitivan rezultat od tri milijarde, a ostvario je 12 milijardi dinara.

U ovoj godini EPS je planirao 88 milijardi dinara investicija, od toga 37 milijardi od sopstvenih sredstava, dok je od toga za projekte koji doprinose zaštiti životne sredine planirano 26,6 milijardi dinara za investicije.

Izvor: eKapija

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA