BeogradLazarevacVesti

GO Lazarevac je po šesti put najhumanija sredina

Crveni krst i Institut za transfuziju krvi Srbije  dodelili su po šesti put priznanje za najhumaniju sredinu GO Lazarevac.  Priznanje je u ime svih građana Lazarevca primio zamenik predsednika Tomislav Rikanović. Na svečanoj ceremoniji u Centru za kulturu Lazarevac nagrađeni su: Crveni krst Lazarevac, Sindikalna organizacija Kolubara, Udruženje građana “Ujedinjeni za Lazarevac“. Na teritoriji GO Lazarevac organizovano je u 2020. godini 40 akcija i prikupljeno 2716 jedinica krvi.  Postignuti nivo dobrovoljnih davanja u odnosu na broj stanovnika  u Lazarevcu je 4,63 odsto što je duplo više od republičkog proseka.  Tim povodom u Centru za kulturu Lazarevac organizovana je i akcija dobrovoljnog  davalaštva krvi. U prvih dva sata prikupljeno je 70 jedinica krvi.

krv 1

Najhumanija sredina po broju prikupljenih jedinica u Srbiji je GO Lazarevac. Ovo priznanje se Lazarevcu dodeljuje već šestu godinu za redom. Naš grad je već tradicionalno među sedam najhumanijih u Srbiji. Svečanost uručenja priznanja u Starom dvoru u Beogradu nije organizovana zbog trenutne epidemiološke situacije. Na prigodnoj svečanosti u Centru za kulturu Lazarevac priznanje je u ime svih dobrovoljnih davaoca i građana Lazarevca primio zamenik predsednika Tomislav Rikanović. Tom prilikom Rikanović se zahvalio svim humanitarcima pojedincima i udruženjima koji su u najtežim situacijama pokazali veliku humanost. GO Lazarevac će i do sada pomagati, ne samo deklarativno, već na sve načine ovakve i slične akcije naglasio je Rikanović.

krv 2

U ime Instituta za transfuziju krvi Srbije priznanja je uručila Ivana Rodić. Ivana Rodić je  podsetila da je 2020. godina bila izuzetno zahtevna i teška. Epidemija korona virusa donela je brojne prepreke i izazove ne samo kada je reč o organizaciji akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, već i akcija za prikupljanje krvne plazme za kovid pacijente. Humani ljudi iz Lazarevca su uspešno prebrodili sve prepreke istakla je predstavnica Instituta za transfuziju krvi.

krv 3

Čestitkama na svim priznanjima koje opština Lazarevac godinama dobija pridružila se i stručna saradnica za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Srbije Marija Čukić. Ovom uspehu podjednako su doprineli, pojedinci, udruženja, Crveni krst Srbije , lokalna samouprava i mediji rekla je Čukić.

Na prigodnoj ceremoniji u Centru za kulturu nastupili su i učenici MŠ “Marko Tajčević“. Tom prilikom emitovani su i promotivni filmovi o aktivnostima Crvenog krsta na afirmaciji dobrovoljnog davalaštva kod mladih.

 

 

 

 

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA