Gojković: Testiranje na antitela tokom juna i jula

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je danas postoji konstantan pad broja obolelih i da već pet dana imamo veći broj otpusta iz bolnica, nego prijema novih obolelih, zbog čega je odlučeno da se relaksiraju mere.

Što se nacionalnog testiranja tiče kaže da se krenulo sa brzim testiranjem, i da će u narednom vremenskom periodu biti urađen značajno veći broj testiranja, kako bi se stekla realnija slika i procena kakvo je trenutno stanje u populaciji.

“Nacionalno testiranje ne može da se radi u samom početku epidemije, mora da protekne jedan vremenski period da bi ispitali stanje. Vrhunac testiranja biće tokom juna i jula meseca, kada je potrebno preko nadležnih zavoda za javno zdravlje da se sprovede testiranje na antitela, kako bi utvrdili broj bolesnika koji su asimptomatski preležali kovid”, rekao je Gojković.

Gojković je izjavio da su brzi testovi počeli da se koriste, ali i dodao da će oni najvećim delom biti rađeni tek u narednom periodu, u proceni epidemiološke situacije. On je pojasnio da brzi testovi imaju znatno veću specifičnost i senzitivnost od PCR testova, ali se njima analizira prisustvo antitela u krvi.

“Кrenulo se sa testiranjem brzim testovima i to se radi iz pune, venske krvi, a utvrđuje se da li u njoj postoje ili ne antitela na virus korona”, rekao je Gojković.

Ako postoje antitela, lekari onda znaju da je osoba ili inficirana ili preležala Кovid 19 infekciju, pošto se antitela pojavljuju pet do sedam dana od obolevanja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA