BeogradLazarevacVesti

Goran Vesić obišao radove na izgradnji novog trga i podzemne garaže ispred Gradske opštine Lazarevac

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je radove na izgradnji trga i podzemne garaže ispred Gradske opštine Lazarevac. Ovaj trg je pokazatelj politike koju gradska vlast vodi, a to je ravnomeran razvoj svih delova Beograda. Ne postoji razlika između centra Beograda i prigradskih opština, izjavio je ovom prilikom Vesić. Opština Lazarevac je, sledeći politiku predsednika Vučića, uspela da uz podršku Grada Beograda obezbedi značajna sredstva za realizaciju brojnih projekata koji su od velikog značaja za građane, izjavio je predsednik opštine Bojan Stević.

Nakon obilska radova na platou ispred Gradske opštine Lazarevac, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić se osvrnuo na radove koji su urađeni nedavno, a to su ulice Dositeja Obradovića, Hilandarska, kao i da su u toku radovi na platou Voke Savić. Vesić je naglasio da su u toku radovi na Železničkoj ulici koje izvodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Dodao je da se privode kraju radovi u ulici Janka Stajčića. Neophodno je da se podigne kvalitet života građana u svim prigradskim opštinama, naglasio je Vesić i naveo Lazarevac kao dobar primer.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Grada Beograda
Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Grada Beograda

Centar Lazarevca će se zahvaljujući ovim radovima izgraditi poput centara drugih beogradskih opština. Naša politika je da se svaki deo grada podjednako razvija i da ljudi imaju isti komfor života. Lazarevac nikada u novijoj istoriji nije imao veću podršku Skupštine Grada Beograda nego što ima u poslednjih osam godina – rekao je Vesić.

„Napravićemo plan da se kopaju novi bunari tokom sledeće godine jer je narednih pet, šest, sedam godina rešenje za Lazarevac kopanje sopstvenih bunara, dok se ne napravi fabrika vode “Makiš 3“ i ne povežu Lazarevac i Barajevo sa tom fabrikom“, rekao je Vesić.

Problem sa vodosnabdevanjem ne postoji od juče. Da se neko pre nas bavio ovim problemom, danas ga ne bismo imali. Nije bilo zabranjeno kopati bunare i raditi vodovod i ranije, ali se to nije radilo – naveo je Vesić.

U poslednje vreme raste nezadovoljstvo građana neredovnim vodosnabdevanjem u Lazarevcu, tim povodom zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da ovaj problem nije od juče, da on postoji više decenija, ali da se Grad Beograd i opština Lazarevac trude da taj problem reše u nakraćem mogućem roku. Započeto je i projektovanje vodovoda za pet sela na jugu opštine – Brajkovac, Dudovicu, Čibutkovicu, Barzilovicu i Županjac, dok će na proleće biti završen projekat i raspisan tender. Ovi delovi Lazarevca će se snabdevati vodom preko izvorišta Nepričava. Doneta je odluka da se raspiše hitan tender u roku od deset dana za bušenje još tri bunara, što znači da bi Lazarevac za mesec i po dana trebao da ima novih 30 litara vode u sekundi, što bi rešilo višedecenijski problem vodosnabdevanja u Lazarevcu.

Doneli smo odluku. Opština će to finansirati iz svojih sredstava, da se u narednih deset dana raspiše tender za bušenje još tri bunara koji treba da obezbede između 28 i 30 litara vode u sekundi. Za mesec i po do dva, trebalo bi da na taj način bude rešen problem vodosnabdevanja u centru Lazarevca – kazao je Vesić.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević rekao je ovom prilikom da je u toku izrada kvalitetnih projekata, u cilju podizanja kvaliteta života svih građana. Stević ističe da je uz podršku Grada Beograda, opština Lazarevac uradila i rekonstruisala 232 km nove putne infrastrukture i naglasio je da je ovo samo početak radova, a da se oni započeti intezivirano nastavljaju.

Bojan Stević, predsednik GO Lazarevac
Bojan Stević, predsednik GO Lazarevac

Stević je istakao da će u četvrtak 5. avgusta u palati Srbija biti potpisan sporazum između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vlade Republike Srbije sa Vladom Republike Kine, koji podrazumeva i rešavanje problema kanalizacione mreže u Lazarevcu, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji će biti izuzetno značajan za naše građane. Stević ističe da se uskoro očekuje i realizacija projekta izgradnje kanalizacione mreže u mesnoj zajednici Veliki Crljeni, kao i u mesnim zajednicama Momčilo Pavlović, Šopić i Branko Radičević.

Prethodnih osam meseci uradili smo kvalitetne projekte kao što su primarna i sekundarna mreža u mesnoj zajednici Veliki Crljeni, glavni fekalni kolektor za celokupno gradsko jezgro i mesne zajednice koje se naslanjaju na gradsko jezgro u dužini od 9,5 kilometara. Trenutno radimo projektovanje dve fabrike otpadnih voda za MZ Veliki Crljeni i centralno jezgro opštine Lazarevac. Za MZ Veliki Crljeni kapacitet će biti 20.000 korisnika, a za centralno gradsko jezgro kapacitet za preradu otpadnih voda biće 40.000 korisnika. Na ovaj način stvaramo bolje i kvalitetnije uslove za život svih građana i pokazujemo odgovornost – naveo je Stević i dodao da je od 2008. do 2014. Lazarevac dobio samo jednu školu dok je danas situacija znatno drugačija i ulaganja su mnogo veća.

Vesić je istakao da u okviru projekta izgradnje beogradskog metroa je predviđeno i proširenje BG voza, što će omogućiti da voz za Lazarevac u špici ide na svakih petnestak minuta, a van špica na 45 minuta.

Prilikom posete našoj opštini zamenik gradonačelnika Goran Vesić naglasio je da su Lazarevcu potrebni i trg i voda te da pripadnici opozicionih stranaka i njihovi simpatizeri koji organizuju protest nisu ovaj problem rešavali dok su bili na vlasti.

Vesić je ovom prilikom podsetio da je raspisan tender za vrtić u Stepojevcu, te da je izvođač radova već poznat, a čim se završi projektovanje otpočeće njegova izgradnja u ovoj mesnoj zajednici. Takođe, u planu je i izgradnja pet novih bazena na teritoriji Grada Beograda, pa će u bliskoj budućnosti žitelji Lazarevca dobiti novi olimpijski bazen.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA