Gradonačelnik Radojičić: Izgradnja metroa od kapitalne važnosti za Beograd i Srbiju

Gradonačelnik Zoran Radojičić prisustvovao je danas potpisivanju Sporazuma o donaciji u vezi sa realizacijom i finansiranjem projekta beogradskog metroa između Vlade Srbije i Vlade Francuske. Sporazum su u Vladi Republike Srbije potpisali potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.
Zoran Radojičić
Zoran Radojičić

Gradonačelnik Radojičić je istakao da je metro jedan od najvažnijih gradskih projekata o kome se govorilo decenijama unazad. Metro je važan, pre svega za građane Beograda, zato što će popraviti kvalitet transporta, a prema procenama njime će se prevoziti 30 odsto Beograđana. U ovom trenutku, kada imamo situaciju sa epidemijom, postaje još jasnije koliko je važno da se unapredi transportni sistem velikih gradova poput Beograda. Najvažnije je to što će Beograđani na ovaj način imati bolji kvalitet života – rekao je Radojičić.

Zahvalio je Vladi Francuske, Ambasadi i ambasadoru Francuske u Srbiji što su od prvog dana pokazali interesovanje za učestvovanje u ovom važnom projektu. Posebno zahvaljujem i na donaciji koja će direktno unaprediti ovu fazu realizacije projekta – samu studiju izvodljivosti, pripremanje projektne dokumentacije i studiju izvodljivosti zaštite životne sredine. Ovo je projekat od kapitalne važnosti za Beograd, ali i za Republiku Srbiju, i zato je vrlo važno da zajedno, Vlada, ministri i Grad Beograd sarađuju na ovom projektu. Verujem da ćemo se i u narednom periodu radovati svakoj fazi koja bude pratila sprovođenje ovog važnog projekta – rekao je gradonačelnik Radojičić, zahvalivši ministarkama Zorani Mihajlović i Jadranki Joksimović na angažovanju u ovom projektu.

Ministarka Mihajlović je istakla da je ovo jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u zemlji.
Današnji sporazum je važan jer on znači da više nema nazad. Krenućemo u izradu studije izvodljivosti i idejnog rešenja, kao i studije procene uticaja na životnu sredinu za prvu liniju metroa.

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović

Istovremeno, dobićemo i predlog konceptualnog rešenja za treću liniju metroa u Beogradu. Ovaj sporazum biće pretočen u ugovor iz kojeg ćemo dalje realizovati 8,3 miliona evra. U međuvremenu, Grad i Republika vode razgovore sa francuskom vladom i kineskim partnerima o tome kako ćemo graditi i finansirati ovaj infrastrukturni projekat – navela je Mihajlovićeva.

Izvor i fotografije: Beoinfo

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA