BeogradLazarevacVesti

I ova godina uspešna za podsticaje u pčelarstvu

Završen je Javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede, za pčelarastvo, stočarstvo i voćarstvo. Pčelari su dobili maksimalan iznos od 150.000,00 dinara po gazdinstvu, a 80 procenata pčelara koji su aplicirali su i ostvarili podsticaj. Sa teritorije opštine Lazarevac četiri gazdinstva su ostvarila podsticaj. Ove godine će i voćari dobiti pomoć u vidu ograda oko postojećih useva, rekao je za RTV GEM Nenad Bačanac, član Veća zadužen za poljoprivredu.

Pčele-1

Grad Beograd je ove godine subvencionisao nabavku košnica, vrcaljki i sms vaga koje su potrebne pčelarima, a odobrio je i podsticaje u oblasti voćarstva i stočarstva. Pčelari iz naše opštine ove godine osvarili su najveći broj podsticaja, kaže Nenad Bačanac.

Osamdeset posto pčelara koji su aplicirali  za podsticaje u oblasti pčelarstva su i ostvarili podsticaj. Pčelari i voćari su u direktnoj vezi, jer pčele omogućavaju voćarima da ostvaruju prihode, navodi Bačanac.

Kada je u pitanju pčelarstvo, Lazarevac spada u najrazvijenije opštine u Srbiji. Bačanac kaže da će uskoro će biti raspisan Javni poziv za pomoć udruženju „Budućnost“.

Nenad Bačanac apelovao je na voćare, da voće tretiraju u kasnim satima kada su pčele u svojim košnicama, jer su herbicidi kao i pesticidi štetni za pčele.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA