BeogradLazarevacVesti

Izgradnjom brana „Bistrica“ i „Trbušnica“ do bolje zaštite od poplava

Radovi na izgradnji brana „Bistrica“ i „Trbušnica“, u okviru druge faze regulacije reke Peštan, projekta od državnog značaja dobro napreduju i odvijaju se pod stručnim, projektantskim, arheološkim i nadzorom bezbednosti zdravlja na radu, u skladu sa Zakonom o visokim branama.

Ova značajna investicija realizuje se radi održavanja kontinuiteta proizvodnje u kolubarskom rudarskom basenu, jer će kontrola oticanja poplavnih voda omogućiti zaštitu i napredovanje površinskog kopa Polje „E“. Završetak planiranih objekata obezbediće zaštitu kopa od stogodišnjih velikih voda iz celokupnog sliva reke Peštan, a sistem je deo planiranih objekata odbrane od poplava Кolubarskog sliva. Izgradnja sistema imaće veliki značaj i za zaštitu naselja i stanovništva duž ovog vodotoka.

Poslovi na terenu pokrenuti su polovinom avgusta prošle godine, a deo su šireg projekta koji, pored ove dve obuhvata i izgradnju brana i retenzija „Кruševica“, „Darosavica“ i „Rudovci“, kao i izgradnju Južnog obodnog kanala. Rok za završetak poslova na izgradnji „Bistrice“ i „Trbušnice“ je 20 meseci, odnosno krajem prvog kvartala 2023. godine. Ugovorena vrednost ovog dela investicije iznosi oko milijardu dinara. „Elektroprivreda Srbije“ je investitor celog projekta iz sopstvenih sredstava, a izvođač radova je konzorcijum domaćih firmi.

Ogranak RB Кolubara, kroz decenije rada, kao društveno odgovorna kompanija, posebnu saradnju ima sa mesnim zajednicama na obodu površinskih kopova i lokalnim stanovništvom. I tokom izvođenja ovih radova, RB Кolubara čini sve da što manje utiče na život stanovništva dok se koristi pristupna saobraćajnica kroz naseljeno mesto, jer ne postoji alternativni pravac.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA