Izložba fotografija ‘’Način života’’ autora iz Rusije Valerija Bliznjukova

Svečano otvaranje izložbe fotografija ‘’Način života’’ čiji je autor umetnički fotograf iz Rusije Valerij Bliznjuk održano je u biblioteci ‘’Dimitrije Tucović”. Izložba će u organizaciji lazarevačke biblioteke i Srpsko-ruskog društva trajati nedelju dana. Direktorka biblioteke Jasmina Ivanković je najavila da će tokom trajanja izložbe 26. februara, na dan rođenja Valerija Bliznjuka koncert održati i crkveni hor ‘’Dimitrije Tucović’’.

“Način života” je izložba umetničkog fotografa iz Rusije Valerija Bliznjuka, i predstavlja seriju fotografija. Prikazao je pravoslavnu dušu i način života, prikazujući ruske i srpske manastire, kao i oblasti u Rusiji koje su prosečnom čoveku malo poznate. To je Rusija koje se turistima ne prikazuje i koju nećemo videti na televiziji: mali grad Tutajev, Arhangelska oblast, Solovecka ostrva… Tu su manastiri SveteGore Atos, i srpski manastiri poput Visokih Dečana, Studenice, Sopoćana.

Direktorka biblioteke Jasmina Ivanković, je posebno naglasila emocije umetnika Valerija Bliznjuka prema Srbiji i pravoslavnim manastirima i naglasila da će na rođendan umetnika 26. februara kada je i dan posvećen Svetom Simeonu mirotočivom koncert u lazarevačkoj biblioteci održati i hor ‘’Dimitrije Tucović’’.

Zorica Jeremić Šević, Koordinator izložbe
Zorica Jeremić Šević, Koordinator izložbe

Valerij Bliznjuk se rodio u Moskvi 1964. godine, 1990-te Valerij je završio Moskovski državni umetnički univerzitet “Surikov”, odsek za grafiku. Od 1990-te profesionalno se bavi fotografijom.

Кao fotografski umetnik Valerij Bliznjuk učestvovao je na mnogim izložbama, a imao je deset samostalnih izložbi. Od 2016-2018. godine njegovi radovi iz serije “Sveta Gora” bili su predstavljeni na međunarodnim izložbama u Solunu, Beogradu, Istanbulu, Nikoziji, Кastoriji, kao i u mnogim ruskim gradovima. Od 2013-2017. godine objavio je šest autorskih albuma sa fotografijama. Valerij Bliznjuk je napravio dvadeset ikona za Solovecki manastir. Radio je ikonopis za Hram Hrista Spasa i druge crkve. Od 1998. godine član je Moskovskog saveza likovnih umetnika.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *