Izložba priključne poljoprivredne mehanizacije

Na platou ispred zgrade opštinske uprave održana je izložba poljoprivredne mehanizacije na kojoj je bila izložena priključna mehanizacija koju je 35 lazarevačkih poljoprivrednih gazdinstava dobilo zahvaljujući podsticajima Grada Beograda. Izložbu su posetili Milinko Veličković, gradski sekretar za privredu u pratnji predsednika opštine Bojana Sinđelića i članova Veća. Zahvaljujući podsticajima Grada Beograda Lazarevac je ove godine dobio 73 priključne mašine a grad će i u narednoj godini povećati budžet za poljoprivredu, rekao je gradski sekretar Veličković.

Izložba priključne poljoprivredne mehanizacije na jednom mestu okupila je poljoprivrednike koji su ostvarili podsticaje ali i one koji su se na ovaj način upoznali sa pravilima konkursa i svim podsticajima koji Grad Beograd daje u cilju nabavke mehanizacije. U prošloj godini na teritoriji opštine Lazarevac pravo na subvencije za nabavku mehanizacije ostvarilo je 42 poljoprivredna gazdinstva dok je ove godine broj skoro dupliran a novu priključnu mehanizaciju dobila su 73 poljoprivrednika, rekao je prilikom obilaska izložbe Milinko Veličković, gradski sekretar zadužen za privredu.

Godine 2014. grad Beograd je krenuo sa 20 miliona subvencija za poljoprivredne proizvođače, a 2019. došli smo do iznosa od 200 miliona. To je jedan ozbiljan rast i ozbiljna pomoć za poljoprivredne proizvođače, jer mi kao grad sve više razvijamo poljoprivredu i pomažemo da ljudi ostanu na selu-rekao je Veličković

Veličković je ovom prilikom najavio i povećanje budžeta grada u oblasti poljoprivrede i rekao da će lazarevački poljoprivrednici u narednoj godini moći da računaju na još veću podršku grada.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić zahvalio je predstavnicima Grada na velikoj podršci koju pružaju lazarevačkim poljoprivrednicima i napomenuo da je aktuelno rukovodstvo na početku svog mandata obećalo da će svojim poljoprivrednim proizvođačima pomoći u vidu subvencija i nabake mašina.

Važnu ulogu u vidu savetovanja i pomoći lazarevačkim poljoprivrednicima ima i Kancelarija za poljoprivredu u kojoj rade stručni kadrovi koji su na usluzi poljoprivrednicima i uvek im pomažu da konkurišu za podsticaje. Član veća zadužen za poljoprivredu Nenad Bačanac rekao je ovom prilikom da je preko 700 gazdinstava u Lazarevcu dobilo neki vid podsticaja a da je na izložbi prikazan samo deo mehanizacije koji su dobili naši poljoprivrednici.

Goran Pajić, poljoprivrednik iz Stepojevca, na izložbi je prikazao pneumatsku sejalicu koja košta 758 hiljada dinara za koju je izdvojio samo 20 odsto od ukupne cene. On kaže da je u proseku mehanizacija lazarevačkih poljoprivrednika stara i preko dve decenije a da je ovo drugi put da je ostvario podsticaj.

Izložba je imala informativni karakter jer su posetioci biti upoznati sa novom mehanizacijom, načinom konkurisanja, potrebnom dokumentacijom i mnogim bitnim informacijama iz gotovo svih grana poljoprivrede.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA