BeogradLazarevacVesti

Izložba slika umetnika Stefana Petronijevića „Izgubljena arhitektura“ večeras od 18h

U drugom delu izlagačke sezone Moderne galerije Centra za kulturu Lazarevac za 2023. godine večeras u 18.00 časova biće otvorena izložba slika „Izgubljena arhitektura“, lazarevačkog umetnika Stefana Petronijevića. Izložba će trajati do 16. oktobra 2023. godine.

Izložba se sastoji od serija slika, crteža i kolaža, koje se koncepcijski bave ličnim promišljanjem umetnika o problematici transformacije i nestanka arhitektonskog nasleđa, rađenog u duhu nekadašnjeg modernizma, u ulici Кneza Miloša u Beogradu.

Umetnik „arhitekturu razmatra iz estetskog i umetničkog fokusa, svedoči o samospoznaji epohe, preoblikuje njen vizuelni motiv u sliku. Na slikama predstavlja detalje koji nose istančana osećanja, nudeći posmatraču koji na ovaj način ne razmišlja o arhitekturi, novo prostorno iskustvo. Grad je za veliki broj ljudi prostor neprimećenih poruka. Stefanu ovakve poruke ne promiču. On ih zapravo traži, beleži, citira i čuva od zaborava. Na platna prenosi duboko proživljenu fascinaciju posleratnim modernizmom beogradske arhitekture“. (Nataša Ril, istoričarka umetnosti, iz teksta kataloga)

Stefan Petronijević rođen je 1991. godine u Lazarevcu. Master akademske studije završio 2015. god. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dimitrija Pecića. Smer slikarstvo. Osnovne akademske studije završio 2013. god. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Slobodana Roksandića. Član je ULUS-a.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA