BeogradLazarevacVesti

Izložba u okviru projekta „Osnaživanje žena migranata“

U okviru projekta „Osnaživanje žena migranata“, koji Crveni krst Beograd realizuje uz podršku Fondacije „Koka kola“, u galeriji Kulturnog centra Lajkovac prikazani su radovi žena migrantkinja iz Centra za azil Bogovađa. Izložba nosi naziv „Ceo svet je naš dom“ a posetioci su imali priliku da vide radove migrantkinja koji su nastali tokom radionica okupacione terapije.

Projekat je osmišljen kao pomoć ženama na njihovom neizvesnom putu ka sigurnom i zdravom životu. Osnovni cilj projekta jeste osnaživanje, obučavanje i podrška ženama smeštenim u pihvatnim centrima. Žene, učesnice projekta, su radeći slike, predmete i ručne radove, imale priliku da prikažu kulturu i karakteristike zemlje iz koje dolaze. Izložbu je otvorila Ivana Marisavljević Dašić, sekretar Crvenog krsta Beograd, zahvalivši se partnerima na podršci ali i učenicama projekta.

Veliku podršku projektu pružio je i Kulturni centra Lajkovac a direktorka ove ustanove Snežana Škorić, rekla je ova izložba dobar primer uspešne saradnje Kultunog centra i Centra za azil Bogovađa. Izložba je zanimljiva i za naše sugrađane jer radovi migrantkinja predstavljaju kulturu drugih zemalja i mogu da posluže kao primer i našim ženama. Važno je da podstičemo i amatersko stvaralaštvo, rekla je Škorić.

Tokom proteklih 10 meseci, dva puta nedeljno, migrantkinje su imale priliku da se upoznaju sa kulturom i običajima zemlje domaćina, kao i zemalja ostalih učesnica kroz interkulturalne radionice. Pored kursa engleskog jezika i kreativnih radionica, učesnice su pohađale i stručne kurseve profesionalnog osposobljavanja za različite veštine. U četiri centra u Srbiji ovim projektom je obuhvaćeno preko 330 žena a od toga 85 u Centru za azil Bogovađa. Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva zdravlja i Komeserijata za izbeglice i migracije. Na otvaranju izložbe prikazan je i film o radionicama na kojima su učestvovale migrantkinje.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA