JP EPS: I u novoj godini investicije u ekologiju

Pored odličnih proizvodnih rezultata koje je u protekloj godini realizovao EPS  ali i značajnog smanjenja gubitaka u mreži uz istovremeno povećanja procenta naplata dugovanja za utrošenu električnu energiju, ovo javno preduzeće je u protekloj godini investiralo i u realizaciju ekoloških projekata. Najveća zelena investicija i u ovoj godini biće izgradnja sistema odsumporavanja na Termoelktrani A u Obrenovcu. Vršilac dužnosti direktora JP EPS Milorad Grčić je najavio i da će u prvom kvartalu ove godine biti raspisan tender za izbor izvođača radova na projektu odsumporavanja na Termoelektrani B. Grčić je takođe istakao da su sistemi odsumporavanja planirani i na termoelektrani “Kolubara B” u Kaleniću ali i blokovima A1 i A2 u Obrenovcu.

Elektroprivreda Srbije je u prethodne tri godine investirala 320 miliona evra u ekološke projekte, a u toku su investicije vredne milijardu i sto miliona evra koje će se realizovati u nekoliko narednih godina. Najveći ekološki projekat je izgradnja sistema odsumporavanja dimnih gasova na TENT-u A. Ugradnja ovakvog sistema planirana je i za TENT B i TE “Kolubara B” ali ono što je još važnije i za blokove A1 i A2 koji su u prethodnom periodu bili planirani za gašenje 2022. godine.

Resorni ministar Aleksandar Antić je prokomentarisao i navode Fiskalnog saveta da EPS samo za ekološke projekte mora da obezbedi 800 miliona evra, veći deo novca za smanjenje zagađenja vazduha i poručio da su zelenim investicijma već obuhvaćene sve termoelektrane i kopovi.

Razvojnim petogodišnjim planom Vlade RS obuhvaćen je i EPS koji je među prvima na listi javnih preduzeća čije reformisanje mora da se ubrza.

Milorad Grčić je podsetio da su u protekle tri godine smanjeni tehnički gubici na mreži sa 13 na 11,5 odsto što je oko 300 megavata. Dok je procenat naplate dugovanja za potrošenu energiju za ovu godinu uzimajući u obzir i zaostala dugovanja 101 odsto.

Grčić je najavio da će EPS uskoro imati tačan podatak za koliko se povećao procenat dobijenih sudskih sporova u odnosu na prethodni period. Grčić je dodao da je sve to povezano zato što su u EPS-u sve delatnosti povezane.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA