BeogradLazarevacVesti

JP za izgradnju Lazarevca svečano obeležio slavu Sveti kralj Milutin

Svoju slavu, Svetog kralja Milutina, obeležilo je Javno preduzeće za izgradnju Lazarevca. U prisustvu brojnih zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života naše opštine, rukovodstva i zaposlenih javnog preduzeća, obeležena je slava posvećena Svetom kralju Milutinu, jednom od najvećih ktitora i neimara u srpskom narodu. Svoju slavu ovo preduzeće obeležava već više od 14 godina.

slava-direkcija-3

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 12. novembra obeležavaju praznik posvećen Stefanu Urošu II Milutinu Nemanjiću, odnosno Svetom kralju Milutinu. Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je kralj Srbije i jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku. Rođen je oko 1253, a umro 29. oktobra 1321. u Nerodimlju kod Uroševca, na Kosovu i Metohiji. Tokom njegove skoro četrdesetogodišnje vladavine kraljevina Srbija je otpočela širenje ka jugu na račun Vizantije sa kojom je 1299. uspostavljena granica na liniji Ohrid-Prilep-Štip, čime je srpskoj državi priključen severni deo današnje Albanije i veći deo današnje Makedonije. Pored toga, vodio je uspešne ratove sa Bugarima, od kojih je trajno osvojio Braničevo sa Kučevom, i sa Tatarima.

slava-direkcija-4

Podigao je i obnovio veći broj manastira i crkava – ukupno 42 – više nego svi Nemanjići zajedno: Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Kraljevu crkvu u Studenici, Bogorodicu Trojeručicu u Skoplju, Staro Nagoričane, manastirsku crkvu u Hilandaru na Svetoj Gori i zadužbina Banjsku.

Zbog svog zadužbinarskog delovanja Milutin je kanonizovan dve i po godine posle smrti i proglašen Svetim kraljem. Već više od 14 godina lazarevačko Javno preduzeće za izgradnju obeležava svoju slavu Svetog kralja Milutina. U prisustvu predsednika GO Lazarevac Bojana Sinđelića sa saradnicima, brojnih zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života naše opštine, brojnih prijatelja i saradnika preduzeća uz molitvu i sečenje slavskog kolača obeležen je značajan dan za ovo preduzeće.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA