Kako preživeti tropski dan?

Visoke temperature koji su proteklih dana zadesile naš region, kao i visok stepen zračenja, negativno utiču na hronične bolesnike. Savet lekara je da se u ovakvim vremenskim uslovima unosi što više tečnosti, da se konzumira sveže voće i povrće koje pre toga treba dobro oprati, kako ne bi došlo do crevnih infekcija koje su u ovom periodu učestale. Prema rečima interniste Ljubivoje Matića, važno je izbegavati izlazak napolje u periodu od 10 do 16h kada je najveći stepen zračenja. Ako pak neko ipak mora da izađe u tom intervalu, važno je da obuče tanku pamučnu odeću, stavi naočare za sunce i šešir. Potrebno je poneti i flašicu vode, rekao je Matić za Gem.

Ponovo nas je zahvatio tropski talas i temperature iznad 40 stepeni. Koliko ovi vremenski uslovi loše utiču na hronične bolesnike i koja grupa hroničnih bolesnika je najugroženija, rekao nam je internista Ljubivoje Matić.

Ta temperatura se meri u temperaturnim stanicama, drvenim kućicama koje su na visini od 2m i obično se nalaze u nekom zelenilu. Ta temperatura na asfaltu i betonu je viša za 10-15 stepeni. Vi kada krenete u šetnju i povedete malo dete, ono će biti u zoni gde je temperatura 50 stepeni. To se nikako ne preporučuje.

Najvažnije je unositi minimalno 3 litre tečnosti dnevno, jesti sveže voće i povrće koje prethodno treba dobro oprati kako ne bi došlo do crevnih infekcija, izjavio je Matić.

Najmanje 3 litra dnevno po ovim uslovima treba uneti da bi se održala hidratacija na odgovarajućem nivou. U suprotnom, dolazi do simptoma dehidratacije, nesvestice, vrtoglavice, glavobolja, mučnina… Savet za ljude koji su prinuđeni da rade napolju, na svakih sat vremena praviti pauzu 10 minuta. Oni koji su primorani da izađu napolje, treba da nose tanku pamučnu odeću, šešir, naočare…

U poslednje vreme povećan je broj smrtnih slučajeva do kojih je došlo davljenjem u vodi. Na pitanje zbog čega su takvi slučajevi učestali u ovom periodu, doktor Matić kaže da ljudi greše jer pre ulaska u vodu ne pokvase tvoje telo i prilagode se temperaturi vode.

Nažalost koronavirus nije iščezao, svakim danom se povećava broj zaraženih. Virus je mutirao širom planete, a pojavljuju se i novi sojevi, među kojima je najdominantniji delta soj. Internista Ljubivoje Matić apeluje na sve građane da se obavezno vakcinišu kako bi zaštitili sebe i svoje porodice i smanjili broj smrtnih slučajeva.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Komentar na vest “Kako preživeti tropski dan?

  • 5. septembra 2021. at 15:06
    Permalink

    DOBARDAN SRBIJO BRAVO ZA GRAD LAZAREVAC I PRESEDNIKA OPSINE STEVICA AKTIVAN JE U SVAKOM POGLEDU I SVAKOM GRADJANINU LAZAREVCA HOCE DA POMOGNE VELKI POZDRAV ZA GEM STO DAJE DOBRE VASTI I SVE OSTALE BRAVO

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA