Knjiga Đorđa Randelja “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali“ predstavljena u Lazarevcu

 “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali“ naziv je knjige atuora Đorđa Randelja čija je promocija organizovana u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac. Knjiga je svedočanstvo novinara i pisca Đorđa Randelja o životu duhovnika koji je vodio Srpsku pravoslavnu crkvu u najtežim vremenima. Poznanstvo patrijarha Pavla i Đorđa Randelja počelo je još na Kosovu. Njihovi susreti u Beogradu nastavili su se sve do smrti  čoveka koji je obeležio naše doba.  Pored ove knjige predstavljena su još dva naslova istog autora “Svetačnik“ i “Otkriće Biblije“.

moderna 1Književno veče u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac organizovano je u cilju promocije knjige “Patrijarh Pavle – Svetac kojeg smo poznavali“. Autor knjige je Đorđe Randelj, kome je ovo 26 ostvarenje. Gradeći svoju novinarsku karijeru, u potrazi za istinom i u skladu sa svojim pozivom Đorđe Randelj 1988. godine odlazi na Kosovo. Težak položaj Srba i njihova borba za egzistenciju porazili su Randelja. Odlučio je da ovu skrivenu istinu o Kosovu pretvori ne samo u seriju novinarskih tekstova već i knjigu. Nakon prvog susreta sa tadašnjim vladikom raško – prizrenske eparhije Pavlom Randelj je zadobio njegovo poverenje za ceo život.

moderna 2Sa aspekta tadašnjih političkih i društvenih prilika u knjizi je opisano i kako je Patrijarh Pavle izabran na čelo Srpske pravoslavne crkve. Autor govori i o reakciji javnosti na novog patrijarha ali i njegovoj spremnosti da preuzme takvu ulogu.

Sa blagoslovom SPC, knjiga “Patrijarh Pavle – Svetac kojeg smo poznavali“ može se pronaći na svim kontinentima, u svim eparhijama SPC širom sveta. Knjiga je nedavno prevedena i  na engleski jezik.

moderna 3Poruka patrijarha Pavla koja je ostala kao amanet hrišćanima je “Budimo ljudi“. Đorđe Randelj ipak izdvaja njegove rečenice koje je izgovorio u Beču.

Izbor patrijarha Pavla bio je sigurna ruka gospodnja naglasio je Đorđe Randelj. Patrijarh nam nije pomogao da dobijemo ratove, ali nam je pomogao da sačuvamo obraz i čast koji su važniji od života, rekao je u svom izlaganju pisac. Tokom ove književne večeri predstavljene su još dve knjige istog autora “Svetačnik“ i “Otkriće Biblije“.

 

 

 

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA