BeogradLazarevacVesti

Ko izdaje potvrdu o prestanku izolacije?

Epidemiolog Predrag Кon istakao je da se sve osobe, koje su bile u samoizolaciji 14 dana zbog kontakta sa inficiranim licem, po isteku izolacije vraćaju na posao, bilo da su testirane ili ne.

Кon je, na konferenciji za štampu upitan koliko dana u samoizolaciji ostaju osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim licem, odnosno kada se vraćaju na posao, i koja im je potvrda potrebna, rekao je da se najčešće osobe koje su bile u kontaktu sa inficiranim testiraju, a da je to obavezno za zdravstvene radnike.

Beograd, 10. aprila 2020.-Epidemiolog Predrag Kon na konferencji za medije. U Srbiji je u poslednjih 24 sata registrovano novih 238 slucajeva u kojima je potvrdjen virus korona, ukupno 3.105, dok je jos pet osoba preminulo, sto je ukupno 71 smrtni slucaj zbog Kovida 19, saopstila je epidemiolog Darija Kisic Tepavcevic. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Objasnio je da je pravno regulisano ko sprovodi nadzor u toku samoizolacije, a to je nadležni Zavod za javno zdravlje, koji izdaje potvrdu da je izolacija sprovedena pod nadzorom.

„Ako je samoizolacija bila zbog putovanja u inostranstvo, moguće je i da se ta lica nisu javila nadležnom zavodu, pa jedini koji mogu da izvrše potvrdu jesu oni koji su kontrolisali, a ako je to policija neophodno je da izda neku potvrdu na osnovu koje će nadležni zavod izdati svoju. Ne može nadležni zavod da izdaje potvrde tamo gde nije vršio nadzor“, rekao je Кon.

Ukazao je da putnici iz međunarodnog saobraćaja dobijaju rešenje sanitarne inspekcije o zdravstvenom nadzoru koji traje 28 dana.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA