Lazarevačkoj publici predstavljeno delo “Uspon i pad prve drugarice Jugoslavije”

Istoričarka Ivana Pantelić predstavila je lazarevačkoj publici svoje naučno delo “Uspon i pad prve drugarice Jugoslavije”. Život Jovanke Broz, njena uloga u i uticaj na supruga doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, pa i događaje tog vremena, bila je tema doktorske disertacije istoričarke Ivane Pantelić, koju je sada pod naslovom “Uspon i pad “prve drugarice Jugoslavije” (Jovanka Broz i srpska javnost 1952-2013)” objavio Službeni glasnik.

Autorka Ivana Pantelić kaže o svom delu da nije za najširu publiku ali da predsatavlja delo koje može da posluži za pisanje biografije. Naučna knjiga nastala je kao plod istraživačkog rada a osnovni materijal za pisanje, Ivana Pantelić pronašla je u štampanim medijima.

„Uloga Jovanke Broz je još značajnija zato što nije bila deo partijske oligarhije iz predratnog ili posratnog vremena i nije imala službene funkcije, ali je tokom dugogodišnjeg bračnog života i nastupanja u javnosti zajedno s Josipom Brozom stekla toliki značaj da se tokom sedamdesetih godina prošlog veka, u suprotstavljenim krugovima unutar Кomunističke partije i među drugim protivnicima režima, govorilo o tome da u državi postoji suvladarstvo“, rekla je autorka.

Ivana Pantelić, autorka
Ivana Pantelić, autorka

Sve što je mogla da nađe u medijima i istraživačkim radovima, Ivana Pantelić je uključila u tezu i potrudila se da bude objektivna ne dajući svoj lični stav o dami koja je svakako bila prepoznatljiva i zanimljiva javnosti tog vremena ali i sada.

Naša istoriografija nije se dovoljno bavila periodom od 1945. do 2018, i instituti su tek nedavno započeli da proučavaju period totalitarnog društva i period tranzicije, dodaje autorka.

Javnost za Jovanku Broz nije čula ni kada se venčala 1952. godine sa Titom već četiri godine kasnije kada se njeno ime pojavilo na pozivnici za svečanu večeru priređenu u čast posete Antonija Idna, potpredsednika britanske vlade i ministra inostranih poslova. Pantelić navodi da do sada nije istražena detaljno biografija Jovanke Broz niti su sagledani razni aspekti njenog delovanja u javnosti, ali primećuje da su mnogi pisali o prvoj dami Jugoslavije.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA