Lazarevčanin Rajko Šurlan i na pragu osme decenije trči ultra maraton

Rajko Šurlan je penzioner iz Lazarevca na pragu osme decenije. Umesto lagane šetnje naš sugrađanin odlučio se za nešto ekstremniji sport a to je trčanje i pešačenje na ultra ektsremnom maratonu koji se održava na Fruškoj gori. Ove godine Šurlan je dobio i priznanje jer je prepešačio ukupno 2015 kilometara stazama Planinarskog maratona na Fruškoj gori.

Medalje Rajka Šurlana

Sve je počelo na nagovor druga a Rajko Šurlan nije ozbiljno shvatao težinu staze ultra maratona na Fruškoj gori. Nakon upale ligamenata i pretrčane staze 1983. godine, Rajko je rešio da naredni maraton bude spreman a od tada do danas ukupno je prešao 2015 kilomatara. Učestvovao je na 19 trka koje obično prepešači a na poslednjoj, stazu je prešao za 29 sati.

Plaketa sa prvih takmičenja

Kako bi se pripremio za maraton, Rajko svakodnevno pešači a bicklom pređe skoro 80 kilometara. Do održavanja trke pređe i do 1500 kilometara i to sve stazama oko Lazarevca, bez izuzetka.

Broj sa maratona

Staza Ultra ekstremnog maratona je najteža, ali ujedno i najlepša kružna staza, kažu oni koji su je pretrčali ili prepešačili.  Proteže se kroz najživopisnije predele Nacionalnog parka „Fruška gora“ a učesnici imaju priliku da osete sve izazove koje donosi trail trčanje po kamenitoj i zemljanoj podlozi, gustu šumu, kretanje u noćnim i otežanim uslovima.

Kontrolne tačke maratona na Fruškoj gori

Učešće na fruškogorskom ultra maratonu za Šurlana je i dalje izazov. Planira da pređe ukupno 3000 kilometara a za to će mu biti potrebno oko osam godina.

Da uspe u svom naumu, Rajku Šurlanu ne nedostaje ni motiva ni želje. Svaki kilometar pređenog puta za njega je pobeda a svima nama treba da bude primer kako prepreke ne postoje, sem onih koje smo sami stvorili.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA