BeogradLazarevacVestiZdravlje

Lek Trikafta još uvek nedostižan bolesnima od cistične fibroze

Maj je mesec podizanja svesti o cističnoj fibrozi. Ovo je bolest koja se nasleđuje autozomno recesivno. To je jedna od najčešćih genetskih bolesti belaca. Prosečni životni vek pacijenata je 25 godina. Svaki dan obolelog od cistične fibroze izgleda isto, počinje i završava se sa inhalacijama uz propratne antibiotike, vitamine i vežbe. Lek koji bi im omogućio duži i kvalitetniji život je Trikafta koji još uvek nije odobren u našoj državi.

Cistična fibroza je genetska, autozomalno recesivna bolest. Bolest se karakteriše promenama na plućima i pankreasu. Prosečni životni vek pacijenata je 25 godina i zavisi od mnogo faktora. Kako izgleda svakodnevnica obolele osobe od cistične fibroze i koje posledice ostavlja govorila je za Gem info Jelena Mandić jedna od obolelih od ove retke bolesti.

Tokom prethodne godine izgubljeno je mnogo CF boraca, što loše utiče na moral obolelih od ove opake bolesti. Trikafta je lek koji bi sprečio da ovi mladi ljudi odlaze prerano i  omogućio bi im kvalitetniji i duži život.

Koliko je ovaj lek značajan govori sama činjenica da je jedina opcija koja bi obolelima produžila život transplatacija pluća, koju nažalost nije moguće izvršiti u Srbiji, a od pre nepune tri godine, nije moguće ni u inostranstvu jer naša zemlja više nije član tzv. Eurotransplant programa.

Za obolele je bolnica njihov drugi dom, obzirom da mesečno bar jednom moraju na intravensku terapiju antibiotika.

Lek Trikafta omogućio bi obolelima od cistične fibroze normalan život u kome bi mogli zasnovati svoju porodicu kao i biti društveno korisni pojedinci. Oboleli od cistične fibroze apeluju na Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdrastveno osiguranje da se omogući ovaj inovativni lek Trikafta.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA