BeogradLazarevacVesti

Međunarodni dan planete zemlje u znaku pčela

Svake godine, 22. aprila, obeležava se Međunarodni dan planete Zemlje.  Ovaj dan se obeležava u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprečavanje negativnih posledica po životnu sredinu.

pčele

Cilj obeležavanja ovog datuma je upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama. U preko 150 zemalja sveta ukazuje se na posledice razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Ova 50. godišnjica Dana planete Zemlje proći će u senci globalne pandemije izazvane korona virusom. Nije li baš ova pandemija poslednja opomena čovečanstvu da se savesnije odnosi prema prirodi, biljnom i životinjskom svetu u njoj? Zato je ovo prilika da se još jednom osvrnemo na taj živi svet i ukažemo na značaj očuvanja pčela kao važnog faktora očuvanja i obnove biodiverziteta na našoj planeti.

U Srbiji se pčelarstvom bavi oko 15.000 pčelara, koji poseduju oko 1,2 miliona košnica. Oprašivanjem, pčele svake godine podignu prinose u poljoprivredi Srbije za oko 450 miliona evra. Samo jedno pčelinje drustvo u Srbiji godišnje podigne prinose okolnih useva poljoprivrednika za 370 evra.

Vlada Republike Srbije je nizom mera značajno doprinela razvoju i unapređenju pčelarstva u Srbiji, što se ogleda kroz opredeljenje da se sve veći broj mladih opredeljuje za bavljenje pčelarstvom, kao i u povećanju broja košnica i podizanju produktivnosti po košnici pčela.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA