Mentalno zdravlje u doba Korona virusa

Pandemija koronavirusa koja je gotovo sve države sveta primorala na uvođenje vanrednih mera promenila je stil života mnogih ljudi. Mere koje su uvedene u našoj zemlji pogodile su sve slojeve društva i ljude raznih uzrasta. Svaka vrsta stanja globalnog straha ima značajan uticaj na stanje mentalnog zdravlja ljudi, kaže za Gem psihijatar Doma zdravlja “Dr Đorđe Kovačević” Ljiljana Božović. Katastrofična stanja, poput pandemije su stanja koja izazivaju nesigurnost i strah za svoje i zdravlje bližnjih. Sve ove situacije mogu da dovedu do psihičkih problema. Pojavom pandemije koronavirusa povećao se i broj pacijenata sa psihičkim tegobama. To su osobe kod kojih je fizički strah prešao granicu fiziološkog delovanja i prešao u anksioznost, koja se ispoljava u vidu nesanice, promene raspoloženja i nervoze, izjavila je Ljiljana Božović.

Sva stanja katastrofe u koja možemo da ubrojimo i pandemiju koronvirusa sa sobom nose određen strah za svoj život i život bližnjih, kao i strah od gubitka posla. Sve ovo može biti uvod u psihičke probleme. Od proglašenja pandemije koronavirusa, u Domu zdravlja “Dr Đorđe Kovačević” beleže izvesan broj novih slučajeva koji su se javili za pomoć, kaže psihijatar Ljiljana Božović.

Zaposleni u lazarevačkom Domu zdravlja su savetovali građanima tokom trajanja epidemije koronavirusa da poštuju pravila, umereno i pravovremeno se informišu putem sredstava informisanja.

Uzimanje medikamenata na svoju ruku, bez utvrđene terapije od strane lekara se ne preporučuje jer nosi sa sobom posledice a samo adekvatna terapija može dati željene rezultate.

Sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo da li stariji ili pak mlađi spadaju u rizičnu grupu koja može imati psihičke tegobe. Veći značaj ima individualna predizpozicija, a to su kapaciteti svake osobe da prevlada neke situacije koje su same po sebi katastrofične, zaključila je psihijatar Ljiljana Božović.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA