Milan Đorđević: Problemi meštana zbog požara na ugljenim etažama u Baroševcu

Tropske temperature izazvale su spontane požare na površinskim kopovima, problemi sa kojima se u procesu proizvodnje tokom leta često susreću rudari ovoga puta gustim dimom ugrozili su i naseljena mesta na obodima površinskih kopova Polje B, C i D. Odbornik u skupštini GO Lazarevac iz Baroševca i predsednik sindikata EPS-a Milan Đorđević u izjavi za RTV GEM ukazao je na ovaj problem i istakao da je neophodno urgentno rešenje.

Tropske temperature najteže padaju rudarima, koji i tokom najvrelijih dana moraju izvršavati sve neophodne aktivnosti koje zahteva tehnologija proizvodnje. Tokom tropskih dana, spontani požari na sistemi nisu retki i zbog toga su obezbeđena stalna dežurstva vatrogasno – spasilačkih jedinica. Ipak ono što zadaje posebne probleme jeste ugljena etaža i požari na njoj. Sa takvim problemom suočavaju se svi zaposleni ali i stanovnici u blizini površinskih kopova B,C i D.

Sanacij požara na ugljenoj etaži zahteva poseban pristup problemu, a po rečima Đorđevića prvi koraci biće preduzeti već danas. Ipak ekološki problemi ostaju.

Rudarski radovi promenili su izgled ovog dela opštine. Pred rudarskim mašinama nestali su proplanci i brda, kao i velike površine šuma. Sve to je bila prirodna zaštita za stanovnike naseljenih mesta u blizini kopova.

Đorđević očekuje da će se u rešenje ovog problema uključiti sva resorna ministarstva, kao i nadležne državne institucije i naglašava da su posledice trajne po zdravlje zaposlenih i stanovnika ovog dela opštine.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA