BeogradLazarevacVesti

Ministarka prosvete: Škole su spreme za početak nove školske godine

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da škole spremno dočekuju učenike, da će đake i škole obezbeđivati policajci i da će se tokom školovanja posebna pažnja posvećivati negovanju ljudskih vrednosti.

Školu upisuje 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola. Svim školama stigle su smernice delovanja, gde je osmišljeno ne samo prvih mesec dana, kako kaže, već čitava školska godina, a naročito detaljno prvo polugodište.

Radi se o sugestiji da prvog radnog dana deca razgovaraju sa svojim učiteljima i nastavnicima o programu obrazovno-vaspitnog rada, ali i o nečemu što je još mnogo važnije – o tome koliko prave ljudske vrednosti treba tokom školovanja i školske godine da se ugrade u ličnost svakog deteta i na koji način deca i nastavnici misle da to treba uraditi“, istakla je ministarka. Prema njenim rečima, prva radna nedelja biće tematska nedelja, a teme će birati učenici i nastavnici, u zavisnosti od uzrasta učenika i kreativnosti nastavnika. Posle te nedelje u kojoj će biti na izvestan način i približavanja dece nastavnicima, ide druga nedelja u kojoj treba da se proceni nivo dotadašnjeg školovanja i znanja i to bez ikakvog ocenjivanja.

Govoreći o bezbednosti dece, Đukić Dejanović je podsetila na zajednički program Ministarstva prosvete i MUP-a pod nazivom „Zajedništvo i bezbednost kroz školovanje i odrastanje“.

Nije suština da pre početka rada škole, tokom škole i iza časova bude samo po jedan policajac, što smo već obezbedili. Same patrole policajaca koje se nalaze u okolini škole biće u većem broju. Suština je da su policajci deo tima koji radi na bezbednosti škole. Bezbednost se ogleda u poznavanju svih onih koji mogu imati bilo kakav rizik po bezbednost. Predavanje i edukacija od strane policajaca, psihologa i razrednih starešina treba da bude usmerena sticanju većeg stepena informacija o tome kako prepoznati neke opasnosti, kako reagovati, kome se obratiti ako deca to uoče“, istakla je ministarka.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA