BeogradVesti

Ministarstvo državne uprave: Državni sekretar Bojan Stević razgovarao sa delegacijom Južne Koreje

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević i rukovodilac Srpsko-korejskog informatičko pristupnog centra Dara Gravara Stojanović primili su danas visoku delegaciju Vlade Republike Koreje na čelu sa direktorom Nacionalne agencije za informaciono društvo (NIA – Nacional Information Agency) Ministarstva za informacione tehnologije i telekomunikacije Republike Koreje Džong Sik Munom (Yong Sik Moon) i rukovodiocem Sektora za međunarodnu saradnju Hongu Džeonom (Honggu Jeon).

Sastanku je prisustvovao i novoimenovani ambasador Republike Koreje u Beogradu Hujong Čan Čo (Hyoung Chan Choe), a teme razgovora bile su dosadašnje zajedničke aktivnosti u oblasti razvoja elektronske uprave, a utvrđene su i mogućnosti novih vidova saradnje dveju zemalja.

Na sastanku je posebno istaknuta važnost modernizacije celokupne javne uprave koja kroz digitalizaciju i modernizaciju rada utiče na unapređenje svih segmenata društva, a državni sekretar Bojan Stević posebno se zahvalio južnokorejskim zvaničnicima na podršci uvođenju elektronskih servisa i usluga.

Implementacija modernih informacionih tehnologija u svakodnevnom radu državnih službenika, uvođenje novih softverskih rešenja i razvoj e-servisa i usluga, kao i unapređenje organizacije rada javne administracije naši su prioriteti. Republika Koreja uvek je bila naš pozdan partner na mnogobrojnim projektima koji su umnogome doprineli da ostvarimo zacrtane ciljeve i prioritete. E-uprava jeste prepoznata kao jedan od tri ključnih stubova digitalizacije Srbije. Korisnički i servisno orijentisana uprava jedina je u stanju da odgovori na sve moderne izazove. Nema zadovoljnih građana bez efikasnog javnoslužbeničnog sistema. – istakao je Stević i dodao da su sve veća ulaganja u tehnološke inovacije i znanje pouzdan dokaz da Srbija drži korak sa savremenim državama.

Poslednji podaci pokazuju da je Južna Koreja, zemlja poznata po tehnološkom napretku, investirala blizu milion evra u unapređenje razvoja e-uprave u Srbiji.

Prisutni su se složili i da je SKIP centar, koji radi u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kao visokotehnološki opremljen prostor namenjen za besplatno IT obučavanje državnih službenika i građana, za manje od deset meseci rada ostvario svoju svrhu i zacrtane ciljeve, te da se uspehom i kvalitetom programa posebno izdvojio među pedesetak centara ovog tipa koji zahvaljujući južnokorejskim donacijama funkcionišu u velikom broju zemljama širom sveta.

Za nepunih godinu dana od osnivanja SKIP centar obučio je više od 12.000 državnih službenika i građana, a organizovano je preko 450 različitih IT programa i obuka čija je svrha unapređenje rada elektronske uprave i podizanje nivoa informacione pismenosti građana.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA