VestiZdravlje

VIRUS ZAPADNOG NILA – Evo kako da se zaštitite

Ako vam naglo skoči temperatura, osećate se umorno, imate glavobolju, bol u leđima, zglobovima i mišićima, primetite blagi osip po telu i uvećane su vam žlezde, moguće je da ste zaraženi virusom Zapadnog Nila, pa bi trebalo da se obratite lekaru.
Ovi simptomi, slični su kao kod gripa, ali mogu da ukažu na virusno oboljenje koje prenose zaraženi komarci. U čak oko 80 odsto slučajeva ujeda komaraca, međutim, kod ljudi ne izaziva nikakve simptome i zdravlje im nije ugroženo, ali u 20 odsto slučajeva može da izazove pojavu meningitisa ili encefalitisa.

U Zavodu za biocide kažu su zaraženi domaći komarci, poznatiji kao kuleks koji je najrasprostranjeniji i najbolje prenosi ovaj virus. Pošto se ovi komarci hrane i krvlju ptica (koji su rezervoari virusa) i čoveka, na taj način dolazi do pojave virusa među ljudima.

Komarac

Naknadim analizama nije utvrđeno ponovno prisustvo virusa u komarcima. Zavod za biocide i kontinuirano prati brojnost komaraca na celoj teritoriji Beograda i radi detekciju virusa Zapadnog Nila u njima i čim se na nekom lokalitetu utvrdi prisustvo virusa naše ekipe iste večeri izlaze na teren i vrše suzbijanje komaraca. Građani mogu da budu bezbrižni, jer je situacija u potpunosti pod kontrolom i nema razloga za zabrinutost – objašnjava dr Branislav Pešić iz Zavoda za biocide.

Oboljevanje još uvek nije registrovan kod ljudi, potvrđuju u Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije. S obzirom da se virus već pojavio među komarcima, evo nekoliko saveta kako da se sačuvate:


  • Predveče i rano ujutru, kada su komarci najaktivniji ima najviše, izbegavajte da šetate pored reka i drugih voda

  • Redovno koriste sredstva protiv komaraca

  • Nosite odeću dugih rukava i nogavica kako biste što veći deo tela zaštitili od ujeda komarca

  • Ako već niste, ugradite mrežice protiv komaraca, naročito ako živite blizu reka

  • Oko kuće ispraznite sve saksije, stare gume sa vodom, jer su to mesta najpogodnija za razmnožavanje komaraca

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA