Narodne kuhinje rade bez prekida, u Lazarevcu se isporuči oko 650 obroka

Narodne kuhinje na teritoriji Beograda bez prekida isporučuju besplatne obroke za socijalno ugrožene građane, a na 54 punkta dnevno se podeli 11.193 obroka. Lazarevački Crveni krst na 12 punktova deli kuvane obroke i lanč pakete za oko 650 korisnika narodne kuhinje.

U skladu sa naredbom Štaba za vanredne situacije Grada Beograda i merama Vlade Srbije, od 17. marta, korisnicima narodnih kuhinja se ponedeljkom, utorkom i sredom osim kuvanih obroka dele i „lanč paketi” za preostale radne dane i vikend. Zoran Gavrilović iz lazarevačkog Crvenog krsta kaže da se ponedeljkom pored kuvanog obroka deli  lanč paket za četvrtak, utorkom obrok i paket za petak, a sredom za subotu i nedelju.

Zoran Gavrilović
Zoran Gavrilović

Takođe, starijima od 65 godina i onima koji su udaljeni od punktova, a nemaju srodnike koji u njihovo ime mogu da preuzmu besplatan obrok, hranu donose volonteri angažovani u opštinskim volonterskim servisima. Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da sistem socijalne zaštite pruža pomoć svima kojima je ona potrebna, te da je zadatak tog sekretarijata da brine o svim građanima, pogotovo o socijalno ugroženima.

Nataša Stanisavljević
Nataša Stanisavljević

Dodala je da se i na punktovima narodne kuhinje poštuju propisane mere zaštite u cilju sprečavanja širenja virusa korona, te da se primenjuje naredba da rastojanje između ljudi mora biti najmanje dva metra. Kako je istakla, na punktovima su pojačane mere predostrožnosti i zaštite na radu, obavezno je nošenje maski i rukavica, a naloženo je i često pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava.

Podsetila je na to da su u beogradskim opštinama otvoreni kol-centri za pomoć starijima od 65 godina, koji u skladu sa propisanim merama Vlade Srbije moraju ostati kod kuće, a imaju potrebu da im se na kućnu adresu dostave osnovne životne namirnice ili lekovi.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA