Nepovoljna epidemiološka situacija u Lazarevcu, ukupno registrovano 320 lica pozitivnih na virus kovid

Od početka epidemije koronavirusa od 6. marta zaključno sa 13. julom, na teritoriji opštine Lazarevac virus kovid potvrđen je kod 320 lica, dok je 12 osoba preminulo od posledica ove bolesti. Kod većine testiranih osoba reč je o blažem obliku koronavirusa a samo nekolicina Lazarevčana upućena je na bolničko lečenje. Higijensko-epidemiološka situacija je nepovoljna sa tendecijom pogoršanja, kažu u Domu zdravlja “Dr Đorđe Kovačević”. Dnevno u obe kovid ambulante može da se testira najviše 40 osoba koje imaju simptome kao što su visoka temperatura, kašalj sa izraženim zastojem daha i drugi prateći simptomi. Zaposleni u Domu zdravlja apelovali su na građane da se pridržavaju propisanih mera i nose zaštitnu opremu i izbegavaju javne skupove.

Dom zdravlja Lazarevac

Na teritoriji opštine Lazarevac od početka epidemije ukupno je registrovano 320 lica pozitivnih na virus kovid. Iz sata u sat prati se situacija a u poslednjih deset dana zabeležen je porast broja novoobolelih. Po rečima direktora Doma zdravlja dr Jovana Milojevića evidentno je da se propisane mere ne poštuju u dovoljnoj meri, pa se poslednjih dana i beleži porast novih slučajeva koronavirusa. Na komentar da ima pritužbi na čekanje i testiranje, dr Milojević kaže da je to zbog procedure koja je spora a podrazumeva unošenje podataka u sistem ali i etiketiranje epruveta za uzorkovanje.

Dr Jovan Milojević
Dr Jovan Milojević

Epidemilog dr Dušan Vujnović u izjavi za medije napomenuo je da je tokom prethodnih dana broj obolelih učetvorostručen i da je u poslednjoj nedelji broj obolelih bio čak 100 lica. Radi se o licima koja ispoljavaju lakši klinički oblik oboljenja ali nažalost u poslednjoj nedelji imamo i tri preminule osobe od kovida 19, kaže dr Vujnović.

epidemiolog dr Dušan Vujnović
epidemiolog dr Dušan Vujnović

On je ovom prilikom apelovao na građane da izbegavaju javna okupljanja, sportske manifestacije, proslave i da nose zašitnu opremu.

Maske kovid

U obe kovid ambulante u Lazarevcu dnevno je moguće testirati najviše 40 osoba. Lica koja se testiraju moraju da imaju simptome kao što su visoka telesna temperatura, suvi kašalj sa izraženim zastojem daha i drugi prateći simptomi. Osobe koje na lični zahtev žele da se testiraju to mogu uraditi jedino u Zavodu za biocide u Beogradu.

Merenje temperature kovid

Na pitanje novinara da li će lazarevački Dom zdravlja biti pretvoren u kovid bolnicu, dr Jovan Milojević kaže da je to krajnja opcija i da za sada nema naznake da će ova ustanova primati pacijente sa kovid oboljenjem.

Kovid ambulanta

Struktura zaraženih kreće se u pravcu mlađih osoba a više je obolelih među muškom populacijom. Trenutno je lakša klinička slika kod obolelih osoba i većina se trenutno nalazi na kućnom lečenju. Od individualnog ponašanja pojedinaca zavisi i kako će se virus širiti pa je zaista potrebno da poštujemo sve mere, kažu u Domu zdravlja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA