Nesreća u rudniku „Soko“: 8 poginulih, 18 zbrinuto u bolnici

U rudniku „Soko“ kod Sokobanje jutros oko 5 sati došlo je do eksplozije metana kada se obrušio deo jame. U nesreći je poginulo osam rudara, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. U Opštoj bolnici u Aleksincu zbrinuto je 18 povređenih rudara a u Kliničkom centru Niš  dvojica sa povredama grudnog koša.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara.

„U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći porodicama koliko god je moguće. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije”, rekla je Mihajlovićeva.

Saša Spasić, direktor JP PEU „Resavica“, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“ dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

Foto: Boban Rajković
Foto: Boban Rajković

“Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu”, rekao je Spasić.

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

„Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo“, rekao je Milinković.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA