BeogradLazarevacObrazovanjeVesti

Obeležen Dan rezervnih vojnih starešina

Članovi Udruženja rezervnih vojnih starešina položili su venac na Spomenik srpskom ratniku u Lazarevcu i na taj način obeležili su svoj dan. Ovaj datum je izabran jer je na današnji dan 1918. godine probijen Solunski front. Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a centralna ceremonija  održana je u Bijeljini.

Venci na Spomenik srpskom ratniku

Članovi Organizacije rezervnih vojnih starešina Lazarevac položili su venac na Spomenik srpskom ratniku i na taj način obeležili svoj dan, koji je ujedno i dan proboja Solunskog fronta 1918. godine. Predsednik udruženja, pukovnik u penziji Branislav Anočić rekao je da je ova organizacija formirana 15. septembra, godinu dana nakon proboja Solunskog fronta.

Udruženje rezervnih vojnih starešina

Svečanom manifestacijom u Bijeljini, danas su  Srbija i Republika Srpska obeležile zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Zastava Republike Srbije

U poslednjih nekoliko godina u javnosti se često pominje obavezno služenje vojnog roka. Anočić ističe da Udruženje rezervnih vojnih starešina stoji na raspolaganj državi i predloži određene modele služenja vojnog roka.

Spomenik srpskom ratniku

Dan kada je probijen Solunski front i danas mnogi ocenjuju kao odlučujući za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu. Mesec i po dana srpska vojska je potiskivala neprijatelja i oslobađala zemlju, i omogućila da se srpska zastava ponovo zavijori u Beogradu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA