Obeleženo 49 godina rada TENT A

U svečanoj sali ”Bloka 7” Termoelektrane ”Nikola Tesla-A” u Obrenovcu obeleženo je 49 godina od sinhronizacije prvog bloka, danas najvećeg energetskog giganta u Srbiji. Svečanom koktelu prisustvovali su v.d. direktora JP EPS Milorada Grčić, predstavnici nadzornog odbora JP EPS, predstavnici sindikata EPS-a i Kolubare, menadžment EPS-a i njegovih ogranaka, čelnici lokalne samouprave, brojni poslovni partneri i saradnici.
Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS
Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS

Pre tačno 49. godina 7. marta na mrežu elektroprivrede sinhronizovan je prvi blok obrenovačkih elektrana. U narednih nekoliko meseci biće obeleženi i jubileji vezani za pokretanje najvećih proizvodnih kapaciteta, kako u TENT-u tako i u TE ‘’Morava’’ i ‘’Kolubara’’. To je početak velike energetske ere u Srbiji istakao je v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić i naglasio da je samo do pre tri godine strategijom razvoja EPS-a bilo predviđeno da se do 2023. godine ugase oba bloka A1 i A2. Grčić se zahvalio predsedniku Sindikata EPS-a Milanu Đorđeviću koji mu je ukazao na ovaj problem.

Grčić je u svom govoru posebno istakao da će najkasnije sledeće godine početi radovi na završetku izgradnje TE ‘’Kolubara B’’ kapaciteta 350 MW.

Član Nadzornog odbora JP EPS Aleksandar Gajić ukazao je na značaj JP EPS za razvoj cele zemlje i zahvalio se zaposlenima kako u TENT-u i Kolubari, tako i u celom javnom preduzeću na izuzetnim rezultatima.

Naglasivši da je punih 11 godina na čelu Sindikata JP EPS Milan Đorđević je podsetio da se protekle dve godine ulažu izuzetni napori kako bi preduzeće uspešno poslovalo. Đorđević je ukazao na jedan od osnovnih problema u funkcionisanju EPS-a. To je Zakon o zabrani zapošljavanja koji je proces proizvodnje u RB Kolubara ali i u TENT-a doveo do granice tehničkog maksimuma. Istovremeno Đorđević je uputio apel rukovodstvu preduzeća ali i predstavnicima vlasti da RB Kolubara i TENT-u vrate status privrednog društva.

Milan Đorđević, sindikat JP EPS
Milan Đorđević, sindikat JP EPS

Ključ uspešnog postojanja i razvoja najvećeg termoenergetskog sistema u zemlji jeste neraskidiva karika između TENT-a i RB Kolubara. Gotovo svake godine isporuči se trideset miliona tona lignita, i proces će trajati, rekordi proizvodnje, kilovati i tone, svakodnevna borba na bageru i elektro turbinama, do nove godišnjice i jubileja rudarski Srećno.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA