BeogradObrenovacVesti

Obilazak radova na izgradnji sistema odsumporavanja u TE “Nikola Tesla -A“

Predstavnici rukovodstva  i sindikata JP EPS i opštine Obrenovac obišli su radove na izgradnji postrojenja za odsumporavanje  na Termoelektrani “Nikola Tesla A“. Vrednosti investicije je 217 miliona evra. Izvođač radova je „Micubiši Hitači pauer sistem“  i  “Jedinstvo“ iz Užica. Rok za završetak radova je 2023. godina.  Izgradnjom ovog postrojenja deset puta će biti smanjenja emisija sumpor dioksida. Osim toga ovaj projekat garantuje i produžetak rada termoelektrane TENT A, rekao je v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić.

Obilazak gradilištaProjekat odsumporavanja u TE “Nikola Tesla A“ je najveći ekološki projekat u Srbiji.  Direktor EPS-a se zahvalio izvođačima radova kompaniji „Micubiši Hitači pauer sistem“ i firmi “Jedinstvo“ iz Užica, kao i svima iz EPS-a na učešću u projektu. Ovaj projekat znači produžetak radnog veka  TE “Nikola Tesla A“ u Obrenovcu, rekao je Grčić.

Poseta TENT A
Izgradnja trećeg bloka termoelektrane u Kostolcu, je jedino veća investicija u EPS-u od ove, rekao je Milorad Grčić. Do kraja godine biti otvoreno i treće veliko gradilište EPS-a. To je TE Kolubara B u Kaleniću, najavio je direktor Grčić. EPS je potpisao ugovor u Republici Srpskoj o zajedničkom ulaganju u izgradnju tri hidroelektrane od po 120 megavata na Gornjoj Drini. To je prvo takvo ulaganje posle govoto 40 godina, rekao je Milorad Grčić. Ove godine će biti raspisan i tender za revitalizaciju blokova A1 i A2 u TENT-u, čime će biti sačuvana ukupna snaga od 450 megavata.

Gradilište sistema za odsumporavanje
Predsednik opštine Miroslav Čučković rekao je da je Obrenovac najveće gradilište u Srbiji gde je već uloženo 500 miliona evra u auto-put, investiciju Meite i most preko Kolubare i Save. Dodao je da će Obrenovac EPS-ovim ulaganjima dobiti luku koja će biti novi potencijal za razvoj opštine.

Sistem transporta i skladištenjaFabrika za odsumporavanje je rezultat decenijske borbe, podsetio je predsednik sindikata EPS-a Milan Đorđević. To je odgovor na zahteve Evropske unije prema Srbiji i EPS-u, naglasio je on. Đorđević je ocenio da su direkotr Grčić i predsednik Vučić najzaslužniji za prosperitet u EPS.

Sindikat EPS-a
Sistem za odsumporavanje dimnih gasova gradi se za četiri bloka TENT-a – A3, A4, A5 i A6. Sistem je snage po 350 megavata. Ovo postrojenje omogućiće nastavak rada termoelektrane za najmanje 20 godina. Projekat se realizuje u okviru sporazuma vlada Srbije i Japana. Ugovor o izgradnji postrojenja između EPS-a i konzorcijuma firmi koji predvodi kompanija MHPS potpisan je 2017. godine.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA