Od 1. decembra skuplja struja za 3,9 odsto

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost da cena struje za domaćinstva od 1. decembra bude uvećana u proseku za 3,9 odsto. Na zahtev JP EPS, EMS – a i operatora distributivnog sistema „EPS Distribucija“ Beograd, Savet agencije je na održanoj sednici dao saglasnost na odluke o cenama za pristup sistemu za prenos električne energije, pristup sistemu za distribuciju električne energije i za garantovano snabdevanje, objavljeno je na sajtu AERS-a.

Кao je navedeno, cena pristupa sistemu za prenos električne energije uvećana je za 3,9 odsto, a cena pristupa sistemu za distribuciju električne energije uvećana je za dva odsto. Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama – domaćinstva i mali kupci, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda, iznosi bez poreza i taksi 7,3 din/kWh i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 3,9 odsto.

Nova cena za garantovano snabdevanje primenjivaće se počev od 1. decembra 2019. godine. I nakon te korekcije cena električne energije i dalje je značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope, navela je Agencija. Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je za RTS da će struja biti skuplja na računima od decembra, koji pristižu u januaru. MMF je u avgustu dao predlog da bi struja u Srbiji trebalo ove godine da poskupi najmanje onoliko koliko je porasla inflacija. Prema njegovim rečima, struja za industriju neće poskupljivati. Antić je rekao da duže od dve godine nije bilo korekcija cena struje.

Aleksandar Antić, ministar energetike
Aleksandar Antić, ministar energetike

Poslednji put je značajnije podizana 2015. godine, 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija, sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu – naglasio je ministar energetike.

Poskupljenje je, kaže, daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.

I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, istočnoevropskim zemljama. Da kažem da je struja u Srbiji za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto nego u Bugarskoj, 79,97 odsto nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji, 125 odsto nego u Sloveniji – rekao je Antić.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA