Odavanje počasti komandantu Gvozdenog puka Milivoju Stojanoviću

Povodom 105. godina od pogibije komandanta Gvozdenog puka Milivoja Stojanovića, opština Lazarevac i Odbor za očuvanje tradicije Gvozdenog puka Mesne zajednice Bistrica, na brdu Kremenica, odali su počast ovom srpskom junaku i njegovim saborcima. Vence na spomen obeležje položili su predstavnici opštine Lazarevac i Odbora za negovanje tradicije Gvozdenog puka Mesne zajednice Bistrica.

Među stotinu pešadijskih i artiljerijskih pukova u srpskoj vojsci, samo jedan svojim herojstvom zaslužio je pravo da nosi ime “Gvozdeni” a njega je časno vodio pukovnik Milivoje Stojanović Brka, koji je poginuo na Kremenici braneći svoju otadžbinu. U njegovu čast i slavu svih vojnika, koji su poginuli za svoju zemlju, svake godine na Kremenici se prigodnom svečanošću obeležava datum pogibije ovih junaka. Podizanjem zastava i intoniranjem državne himne počela je svečanost kojom je odata počast svim stradalim vojnicima iz mesne zajednice Bistrica u ratovima od 1912. do 1918. godine, kao i komandantu Gvozdenog puka Milivoju Stojanoviću. Vence na spomen obeležja su položili predstavnici opštine Lazarevac, MZ Bistrica i Odbora za negovanje tradicije Gvozdenog puka. Prisutnima se obratio zamenik predsednika opštine Lazarevac Miloje Živanović i podsetio ih na herojsko stradanje komandanta Milivoja Stojanovića Brke i njegovih saboraca.

Miloje Živanović, zamenik predsednika Lazarevac
Miloje Živanović, zamenik predsednika Lazarevac

U ime Odbora za negovanje tradicije Gvozdenog puka Mesne zajednice Bistrica prisutnima se obratio Mile Lazarević istakavši značaj očuvanja sećanja na stradale borce i njihova svetla dela na braniku otadžbine. O značaju mesta na kojem su položeni venci i same Kolubarske bitke, kratak istorijski čas održao je i istoričar Milosav Nedić.

Tokom svečanosti nastupali su učenici i profesori muzičke škole „Marko Tajčević“, koji su svojim tačkama još jednom evocirali uspomene na herojstvo srpskih vojnika koje je postalo deo vojnih udžbenika i literature i njihovo rodoljublje koje će ostati zabeleženo u svetskoj istoriji.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA