Odavanje počasti komandantu Gvozdenog puka Milivoju Stojanoviću

Povodom 107. godišnjice od pogibije komandanta Gvozdenog puka Milivoja Stojanovića, opština Lazarevac i Odbor za očuvanje tradicije Gvozdenog puka Mesne zajednice Bistrica, na brdu Kremenica, odali su počast ovom srpskom junaku i njegovim saborcima. Vence je na spomen obeležje u ime Gradske opštine Lazarevac položio predsednik Skupštine Gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i članovi Odbora za negovanje tradicije Gvozdenog puka Bistrice.

Godinama unazad predstavnici Gradske opštine Lazarevac i članovi Odbora za očuvanje tradicije Gvozdenog puka Mesne zajednice Bistrica, na brdu Kremenica odaju počast svim stradalim vojnicima iz ove mesne zajednice u periodu od 1912. do 1918. godine, kao i komandantu Gvozdenog puka Milivoju Stojanoviću. U njegovu čast i slavu svih vojnika, koji su poginuli za svoju zemlju, svake godine na Kremenici se prigodnom svečanošću obeležava datum pogibije ovih junaka. Nakon polaganja venaca, predsednik Skupštine Gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić podsetio je na stradanje ovih heroja, istakavši značaj očuvanja sećanja na stradale borce i njihova svetla dela na braniku otadžbine.

O značaju mesta na kojem su položeni venci i same Kolubarske bitke, kratak istorijski čas održao je pukovnik u penziji i predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina Branislav Anočić. Ovom prilikom izneo je i nekoliko detalja iz zanimljive biografije komandanta Gvozdenog puka Milivoja Stojanovića, i dodao da kao društvo moramo što više raditi na tome da mladi ljudi budu upoznati sa istorijom naše zemlje, kako ovakvi junaci nikad ne bi pali u zaborav.

Predsednik organizacionog odbora Mesne zajednice Bistrica za očuvanje i negu tradicije ratnika Bistrice i Gvozdenog puka, Mile Platanić, govorio je o Memorijalnoj kući, o radovima koji su bili i koji će biti izvršeni u narednom periodu. Istakao je da se nada da će za nekoliko godina ovo mesto postati pravo turističko-izletničko u opštini Lazarevac a i celoj Srbiji.

Kolubarska bitka je najsvetliji dragulj u Srpskoj vojničkoj istoriji, istakao je Anočić i poručio: „Večna slava i hvala Bistričkim junacima i pukovniku Milivoju Stojanoviću, komadantu drugog Gvozdenog puka“.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA