AranđelovacBeogradVesti

Odloženo svečano otvaranje Smotre umetnosti “Mermer i zvuci“

 Odložen je koncert Darka Rundeka koji je trebao svečano da otvori Smotru umetnosti “Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu. Tradicionalno koncert je trebalo da se održi 19. jula na Otvorenoj sceni u parku Bukovičke banje u Aranđelovcu. Prema rečima Katarine Perović, direktorke Smotre, do odlaganja je došlo zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Koncert

Otvaranje tradicionalne smotre umetnosti “Mermer i zvuci“ biće pomereno, zbog zaštite gledalaca i učesnika. Reč je o delu programa koji se odnosi na održavanje koncerata i književnih susreta. Izložba eksponata keramike nastale na simpozijumu „Svet keramike“ održaće se po planu u paviljonu „Knjaz Miloš“. U galeriji „Alek Đonović“ održaće se izložba slika. Istovremeno, vajari i keramičari, radiće prema utvrđenom programu u  ateljeima i radionicama koje se nalaze u neposrednoj blizini.

Izložba slikaSmotra umetnosti, koja se održava od davne 1965 godine, ostavila je neizbrisive tragove na polju, nekada jugoslovenske a sada srpske kulturne baštine. Krenula je sa vajarskim programom „Beli Venčac“, u okviru koga su ovde gostovali i od mermera sa Venčaca stvarali izuzetno vredna dela najznačajniji svetski vajari iza kojih je ostalo 270 skulptura. Oko sto ovih skulptura izloženo je u jedinstvenoj galeriji na otvorenom, u parku Bukovičke banje, po gradu i ovdašnjim firmama ali najveći deo je na prostorima bivše Jugoslavije i gradovima širom sveta.

Skulpture

Dve godine kasnije Smotra  obuhvata sve kulturne žanrove. Ovde su gostovala najznačajnija svetska imena muzike, glume, slikarstva, književnosti…Konačan oblik ova manifestacija dobija 1974 godine kada kreće i  jedinstveni Simpozijum „Svet keramike“

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA