Održano predavanje o HIV-u za učenike lazarevačkih škola

U organizaciji Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ i Saveta za mlade opštine Lazarevac, u skupštinskoj sali održano je predavanje o HIV-u, povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side. Predavanje je namenjeno učenicima osmog razreda osnovnih škola „Vojislav Voka Savić“ i „Knez Lazar“ kao i srednjoškolcima. Cilj predavanja bio je da skrene pažnju i poveća svest mladih ljudi o HIV-u i oboljenju koje on izaziva.

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, obeležava se širom sveta i u našoj zemlji, nizom različitih manifestacija, radionica i edukativnih tribina. Zaposleni u lazarevačkom Domu zdravlja su u saradnji sa Savetom za mlade kao i ranijih godina održali predavanje o HIV-u. Na skupu je bilo reči o preventivi, dijagnostifikovanju, lečenju i najvećim zabludama vezanim za ovaj virus.

Suzana Stoisavljević, DZ "Đorđe Kovačević"
Suzana Stoisavljević, DZ „Đorđe Kovačević“

Predsednik Saveta za mlade opštine Lazarevac Uroš Stolić istakao je da je predavanje od ove godine pored srednjoškolcima, namenjeno i učenicima osmih razreda. Tokom narednog perioda slične tribine će biti održane i u drugim školama, kako bi što veći broj mladih bio informisan o HIV-u i drugim polno prenosivim bolestima, rekao je Stolić.

Uroš Stolić, predsednik Saveta za mlade opštine Lazarevac
Uroš Stolić, predsednik Saveta za mlade opštine Lazarevac

Na predavanju je govorio doktor Vladimir Pavlović, predstavnik Dispanzera za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“. On je učenicima govorio o značaju prevencija, ali i o predrasudama vezanim za HIV.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, u Srbiji živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a samo u ovoj godini u periodu od januara do novembra otkriveno je 175 novodijagnostikovanih osoba inficiranih HIV-om.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA