Oktobar mesec borbe protiv raka dojke

U svetu i kod nas oktobar je mesec koji je posvećen borbi protiv raka dojke. Cilj obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke je podstaći žene da se redovno javljaju na preventivne preglede, jer je to najpouzdaniji način da se bolest na vreme dijagnostifikuje, a samim tim i poveća stepen izlečenja. Više od 90 odsto pacijentkinja sa rakom dojke može se izlečiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu i ispravno leči. Rak dojke je vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, poručuju nam iz apoteke Dr Max.

Apoteka Dr Max

Rak dojke preti sve većem broju žena, a tome doprinosi mala informisanost i neredovni pregledi. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje se otkrije oko 2 miliona obolelih žena, dok od iste bolesti umre i preko pola miliona. I u našoj zemlji rak dojke najčešći je maligni tumor kod žena. S jedne strane, nalazimo se na sredili lestvice  po riziku oboljevanja, ali na žalost žene u Srbiji, obolele od raka, imaju visok rizik umiranja u odnosu  na ostale zemlje koje nas okružuju.

Oktobar mesec borbe protiv raka dojke

Kao i kod većine malignih bolesti, uzrok nastanka nije tačno poznat. Ono što je poznato da rizik povećavaju nasledni faktori, nepravilna ishrana, smanjena fizička aktivnost, hormonalni disbalansi. Kamen temeljac kontrole raka dojke predstavlja rano otkrivanje ove bolesti. Upravo je to ono o čemu treba govoriti i podizati svest kod pripadnica nežnijeg pola, poručuju zaposleni u apoteci Dr Max.

Dr Max apoteka

U cilju suzbijanja ove opake bolesti, postoje i mobilni mamografi po delovima zemlje gde ne postoji adekvatna oprema. Od kako su započeti skrininzi, drastično je smanjen stepen smrtnosti.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA