BeogradLazarevacVesti

Opština Lazarevac i ove godine uključena u manifestaciju “Dani evropske baštine“

Turistička organizacija GO Lazarevac i ove godine uključena je u manifestaciju “Dani evropske baštine“. Programom ove manifestacije u Beogradu je obuhvaćeno oko tri stotine raznovrsnih programa koji će biti besplatni za posetioce. Dani evropske baštine obeležavaju se u Beogradu od 2002. godine kao deo projekta koji su osmislili Savet Evrope i Evropska komisija. Gradske i prigradske opštine, muzeji, kulturni centri i udruženja pripremili su raznovrsne programe na temu „Umetnost i zabava – nasleđe u fokusu“. Turistička organizacija Beograda organizovala je promotivni izlet i obilazak baštine u Lazarevcu.

Polaganje-venaca-2

Dani evropske baštine je manifestacija koja se svake godine u septembru održava u zemljama Evrope pa i u Srbiji. Cilj je da se kulturno nasleđe prikaže, na njega podseti i sa njim upozna domaća i međunarodna javnost. Preporuke Saveta Evrope i Evropske komisije, organizacija koje su ustanovile manifestaciju, jesu da se program osmisli tako da se domaće nasleđe sagleda u evropskoj perspektivi i da se upoznaju dostignuća drugih naroda po istom pitanju kako bi rasla svest o zajedničkom evropskom identitetu. Ova manifestacija održava se u Srbiji od 2002. godine a svoje mesto predstavljanjem svog kulturnog nasleđa i istorijskih znamenitosti uzima i GO Lazarevac.

Učešće su uzele i osnovne i srednje škole sa teritorije naše opštine, među kojima je i OŠ “Mihailo Mladenović Selja“ iz Dudovice koja je zbog svojih umetničkih radova koje baštini, tradicionalno uključena u ovu manifestaciju. Pored ovih objekata biće održane i brojne radionice sa najmlađe „Moje lutke“, „Kolariću-paniću“, „Kako smo se igrali“ i druge.

U saradnji sa TO Beograda organizovan je izlet sa obilaskom baštine u Lazarevcu. Za sve zainteresovane obezbeđen je prevoz sa Trga Nikole Pašića a u Lazarevcu će moći da posete crkvu Sv. velikomučenika Dimitrija sa spomen kosturnicom, izgrađenom u slavu poginulih vojnika srpske i austrougarske vojske u Кolubarskoj bici, najvećoj i najznačajnijoj između srpske i austrougarske vojske u Prvom svetskom ratu, vođenoj 1914. godine, obilazak Кamengrada, spomenika Srpskom ratniku, Moderne galerije, etnoselo „Babina reka“.

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ biće otvorena i izložba „Strip i bonton“ u Tehničkoj školi dok će u prostorijama Turističke organizacije biti održano predavanje i foto radionica o načinima i tehnikama fotografisanja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA