BeogradLazarevacVesti

Opštinsko takmičenje u pružanju prve pomoći održano u OŠ „Dule Karaklajić“

Osnovna škola „Dule Karaklajić“ bila je domaćin opštinskog takmičenja ekipa u pružanju prve pomoći koje je organizovao lazarevački Crveni krst.  Ovo takmičenje posvećeno je edukaciji oživljavanja i pružanja prve pomoći u prvih pet minuta u trenutku kada se dogodi neka nezgoda. Na ovaj način želimo da proširimo svest o značaju prve pomoći a posebno imajući u vidu nezgodu koja se u toku jučerašnjeg dana dogodila baš kod ove škole, kada je povređen dečak van pešačkog prelaza, kaže za RTV GEM Jelena Petronijević iz Crvenog krsta Lazarevac.

Takmičenje prva pomoć

Ovogodišnje opštinsko takmičenje ekipa u pružanju prve pomoći u „Dulovoj“ školi, bilo je u znaku pružanja pomoći u prvih pet minuta u trenutku kada se dogodi neka nezgoda. Ove godine sedam ekipa takmičilo se a ovogodišnje takmičenje podržala je i GO Lazarevac.

Jelena Petronijević
Jelena Petronijević

Pogođeni nesrećom u kojoj se učenik i dalje bori za život, doneli smo odluku da na takmičenju favorizujemo povrede koje izazivaju nagli prestanak srčanog rada kako bi svi učesnici i gosti bili u mogućnosti da se na više poligona oprobaju baš u merama oživljavanja, merama koje je potrebno započeti u prvih pet minuta od prestanka rada srca, jer je to period kada su najveće šanse da se uspostavi srčani rad, kažu koordinatori Crvenog krsta u Lazarevcu.

U narednom periodu želimo da pokrenemo niz kampanja na javnim mestima sa ciljem širenja svesti o značaju i bitnosti poznavanja veština prve pomoći baš iz razloga da ne dozvolimo da okolina ne zna na koji način da pruži pomoć povređenoj osobi, kaže Jelena Petronijević.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA