BeogradLazarevacVesti

Organska proizvodnja sve popularnija u Srbiji

Interaktivna radionica o organskoj proizvodnji i degustacija organske hrane održana je na imanju „Sretenovića vodenici“ u Markovoj crkvi. Radionica je deo promotivne kampanje koju sprovodi Serbia Organika pod sloganom „Mislim na nas – kupujem organsko“. Predstavnici više medijskih kuća, među kojima je i naša, imali su priliku da se upoznaju sa osnovama i ciljevima organske proizvodnje, da postavljaju pitanja organskim proizvođačima i da iz prve ruke saznaju sa kakvim se izazovima susreću u ovom rastućem sektoru u Srbiji.

Radionica u Sretenovića vodenici

Vrednost izvoza organskih proizvoda porastao je za više od 15 puta za 10 godina. Samo prošle godine naša zemlja izvezla je organske proizvode u vrednosti od 57 miliona evra. Od toga, najviše se izvozi voće i to jagode, maline, kupine… U ovom rastućem sektoru ima oko 6500 organskih proizvođača a interesovanje za ovom vrstom proizvodnje ne jenjava.

Serbia Organika

Serbia Organica je Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, nezavisna, nevladina i neprofitna građanska organizacija, osnovana na inicijativu zainteresovanih strana iz organskog sektora. Njen cilj je da se broj organskih gazdinstava u narednim godinama poveća a veliku pomoć ova organizacija pruža i svima koji imaju želju da pokrenu svoj biznis ali i da se umreže.

Ivana Simić
Ivana Simić

Na radionici smo imali priliku da upoznamo ljude koji su napustili udobnost grada i počeli da na malim površinama zemljišta proizvode organsko voće i povrće bez upotrebe hemikalija.

U harmoniji sa prirodom, zaljubljeni u posao koji rade, svaki dan ubirajući plodove svog rada. Svi nam kažu isto a to je da ne postoji lepši osećaj od onog kada ustanete i u svojoj bašti uberete plod koji ćete tog dana pojesti. Pavle Đorđević samo je jedan od entuzijasta koji je sa svojim drugovima pokrenuo priču zvanu „Organela“.

Pavle Đorđević
Pavle Đorđević

Ovi mladi ljudi spojili su znanje naučeno na fakultetu, ideju, volju, uložili novac ali najviše ljubavi truda i rada. U Valjevskoj Kamenici na kupljenom imanju proizvode organske jagode, drugo voće, povrće i mikro bilje. U želji da svoju sreću i deo proizvoda podele sa drugima, pokrenuli su i projekat „Bašta može svašta“ a uz pomoć volontera na određenom delu zemljišta na svom imanju, proizvode i povrće koje poklanjaju deci koja se leče od raka a koja su smeštena u Nurdorovim roditeljskim kućama.

U duhu i skladu sa prirodom, koristeći resurse koje nam zemlja svakodnevno daje, živi i radi i porodica Tomislava Sretenovića, domaćina koji nas je ugostio i koji se bavi organskom proizvodnjom integralnog brašna nastalog mlevenjem celog zrna na vodeničkm kamenu, sa tradicijom dugom preko dve stotine godina. Sretenović proizvode heljdino, speltino, ovseno, ražano, ječmeno, kukuruzno brašno: crveno, žuto, belo i šareno.

Tomislav Sretenović
Tomislav Sretenović

Cilj ove radionice i kampanje „Mislim na nas – kupujem organsko“ Serbia Organike je da potrošačima skrene pažnju na vrednosti domaćih, lokalno proizvedenih organskih proizvoda, ali i na nesumnjiv doprinos koji organska proizvodnja ima u zaštiti životnih resursa i kompletne životne sredine, kako bi podstakli potrošnju organski proizvedene hrane.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA