BeogradLazarevacVesti

Osnovna škola „Dule Karaklajić“ domaćin „Trofeja Beograda“ u sportskom penjanju

„Trofej Beograda” u sportskom penjanju, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, održan je  u Osnovnoj školi „Dule Karaklajić”. Organizator takmičenja je Sportsko-penjački savez Beograda. Na takmičenju u Lazarevcu devojčice su se nadmetale u disciplini „težinsko“ penjanje gde se meri dužina uspona koju popnu takmičari u smeru. Ekspanzija ovog sporta je primetna i beleži najveći rast, kako kod nas tako i u svetu.

Trofej Beograda

Sportsko penjanje postalo je novi olimpijski sport koji je prvi put predstavljen na Olimpijadi u Tokiju. Ekspanzija ovog sporta vrlo je primetna i ima najveći rast u svetu, pa tako i kod nas. Pokazatelj ovoga svakako je i broj takmičara koji se pojavljuje na takmičenjima i koji se iz godinu u godinu višestruko povećava, posebno u dečjim kategorijama.

Predstavnici Sportsko-penjačkog saveza iz Beograda kažu da u ovom sportu prednjače devojčice, koje su dosta uporne, spretne i nikada ne odustaju. Pored spretnosti i spremnosti, ovaj sport zahteva koncentraciju i razmišljanje i svakako predstavlja izazov za takmičare.

Trofej Beograda

Snaga, izdržljivost i koordinacija neophodni su u ovom sportu, ali i jaka volja. Ove devojčice naizlged deluju krho i nežno ali su u ovom sportu prave lavice koje nikada ne odustaju. Mnoge od njih već sada pokazuju izvanredan talenat.

Kao jedan od ključnih zadataka Sportsko-penjačkog saveza Srbije jeste popularizacija i omasovljenje ovog sporta među mlađom populacijom, školskom decom i omladinom i na taj način približavanje ovog sporta i njegovo upoznavanje sa širom javnosti. Savez je organizator državnog prvenstva Srbije u sportskom penjanju na veštačkim stenama – „Šampionata Srbije“ u svim zastupljenim disciplinama, kao i organizator međunarodnih takmičenja, kupova i revijalnih takmičenja u ovome sportu u Srbiji.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA