BeogradLazarevacVesti

Otvorena nova laboratorija „Vatreno Oko“

U Kliničkom centru Srbije danas je otvorena nova laboratorija „Vatreno Oko“, donacija Kine u borbi protiv virusa korona, koja će raditi 2.000 testova na Kovid 19 dnevno.

U novoj laboratoriji će raditi 40 zdravstvenih radnika, molekularnih biologa, u tri smene, sedam dana u nedelji. Objekat je projektovan kao posebna celina i ima 750 kvadratnih metara, a laboratorija je potpuno automatizovana, sa SCADA i BMS sistemom.

Otvaranju laboratorije prisustvuju premijerka Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i kineski stručnjaci koji se nalaze u Srbiji.

Naziv „Vatreno oko“ potiče iz kineske bajke, mita, i znači da vatreno oko može da vidi svakog duha, svakog đavola, što znači da se i mi nadamo da ćemo ovim vatrenim okom uspeti da pobedimo neprijatelja, virus – rekao je predstavnik kineskog tima koji je učestvovao u instaliranju nove laboratorije.

Testiramo između 3.000 i 3.500 ljudi trenutno, kao što smo čuli ova laboratorija i ona u Nišu, kao donacija „Zi Đina“ će omogućiti da ovo dupliramo. Po broju testiranja danas Srbija je vodeća zemlja u ovom delu Evrope. Dakle mi smo danas među najboljima, sa ovim dodatnim kapacitetima mislim da ćemo biti među prve dve zemlje u regionu. Ovo će nam pomoći u testiranju antitela, da uradimo epidemiološku studiju – rekla je Ana Brnabić.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA